STAVANGER: Stavanger-skuespilleren Kristoffer Joner har laget sin første film som regissør, «Tørt og kjølig». Det er en kortfilm som varer i ca. ti minutter.

– Jeg var jo spent på om at jeg suger som regissør, men dette ga mersmak, sier Kristoffer Joner til Aftenbladet.

Filmen har et budsjett på 1,1 million kroner. I går falt siste del av finansieringen på plass, ettersom Filmkraft bevilget 275.000 kroner til produksjonen.

«Tørt og kjølig» er en science fiction-aktig fabel om en mann som jobber i det statlige firmaet Norsk Folkepreservering. Selskapet driver med frysetørring og arkivering av forbrytere og vanskeligstilte mennesker. Etter hvert blir praksisen utvidet til å gjelde både gamle, syke og deprimerte. Håpet er de skal kunne vekkes til live igjen en dag når det er funnet en kur for problemene deres.

Jeppe Beck Laursen og Ingar Helge Gimle spiller hovedrollene i filmen.

Joner regner med at filmen får premiere på kino i Stavanger.

Oppsikt – Jeg tror det er gode sjanser for at denne kortfilmen vil vekke oppsikt på kortfilmfestivaler i tiden framover, sier Sjur Paulsen, daglig leder i Filmkraft.

Kristoffer Joner sier ikke mye om kommende prosjekter verken som regissør og skuespiller, men lar det skinne igjennom at mulighetene er mange.

– Jeg har jo holdt på en stund med utviklingen av manuset til spillefilmen «Stålgangen», sier han. Handlingen her foregår i et fengsel med en fengselsprest i hovedrollen. Joner mener også at å jobbe som filmregissør er en naturlig utvikling for ham.

– Etter så mange år som filmskuespiller blir du etter hvert mer opptatt av innhold. Og ting som du selv har på hjertet modnes, sier han.

Joner bor i Bergen, og trives fortsatt med det.

Fancy – Lenge siden jeg har vært «hjemme» i Stavanger, og det føles faktisk litt rart. Det er blitt mye flott og fancy her, smiler han.

Men legger til at han har fått med seg at filmmiljøet i Stavanger stadig utvikler seg i en positiv retning.

Filmkraft Rogaland deler i denne runden ut 1,45 millioner kroner til utvikling og produksjon av film i Rogaland. Neste runde for utdeling er allerede 1. april.

– Vi har fått mange søknader og filmaktiviteten i regionen har aldri vært større, sier Sjur Paulsen.

21 av 42 søknader er innvilget støtte av Filmkraft i denne runden.

Tre – Det er jo spesielt interessant at tre spillefilmer kan bli spilt inn i vår region i løpet av året, sier han. Og tenker på «Jernanger» av Pål Jackman, «Rottenetter» av Arild Østin Ommundsen, og den nylig omtalte Nokas-filmen, som det er meningen Erik Skjoldbjærg skal regissere.

Den store vinneren under tildelingen av midler i går var filmselskapet Piraya Film i Stavanger. Et av de tre prosjektene som selskapet fikk penger til er en spillefilm som skal tas opp i India.