Hans Bollandsås fra Flå i Melhus (30) overtok i kveld stafettpinnen etter Chand Thorsvik, som i fjor ble historiens første norske X-factor-vinner.

Nå skal tobarnsfaren gå fra å være hobbymusiker til å oppfylle drømmen om kanskje kunne få leve av musikken.

– Jeg har forsøkt meg som artist, men har levd rimelig dårlig på det frem til nå, sier han.

Turné

Allerede til uka legger han ut på en miniturné, til ulike kjøpesentre. Så skal han ta i bruk premien han fikk ved å gå helt til topps lørdag kveld, nemlig en platekontrakt inkludert eget management hos Sony Music.

– Dette har vært en ildprøve for meg, å ha dette valget mellom å ta hensyn til hva omgivelsene synes, kontra å kunne følge det som jeg kjenner inni meg jeg skal gjøre. Det har vært en veldig fin prosess ved at jeg har fått denne sjansen til å prøve meg, sier han.

Beste

Nylig ble han kåret til Norges beste bluesgitarist under bluesskappleiken på Notodden. Hans gitarferdigheter utover hans vokal har åpenbart også slått an hos publikum.

– Bluesen er nok det som står meg nærmest, det er det som har vært grunnlaget mitt. Og det har tydeligvis truffet noe i folket også, sier han.

I kveld fremførte begge finalistene tre låter hver. Bollandsås serverte «If It Wasn’t For You» (egen låt), «Heartbreaker» (BB King) og «Moments», som var hans utvalgte X-factor-singel. Og sistnevnte låt fikk alle de fire dommerne til å ta til tårene.

Hjertet

– Du danker ut alt annet når du treffer hjertet. Og det du gjorde nå treffer hjertet til folk, det var religiøst og artistisk, sa en rørt dommersjef Jan Fredrik Karlsen.

For første gang ble X-factor-finalen arrangert over to kvelder. Fredag kveld sang Annsofi Pettersen, Atle Pedersen og Hans Bollandsås hver sin låt. Da lørdagens sending startet ble Pettersen den første som røk ut. Tilbake sto de to guttene.

– Nå er det jul neste, da er planen å gjøre minst mulig på mest mulig tid, sier 30-åringen.