MANDAL: — En sterk motivasjonskilde, sier Johannessen som føler dette er en stor anerkjennelse.

Den engelske fotoorganisasjonen Swpp&Bppa har rundt 8000 medlemmer verden over. Hver måned arrangeres en fotokonkurranse, med rundt 2000 bilder i 22 kategorier. I februarkonkurransen snappet Johannessen hele tre av topplasseringene: I kunst, barn og digital kunst.

Dessuten fikk han sølv i flere av de andre kategoriene.

Kundebilder

— Det som varmer spesielt er at dette er bilder jeg har tatt for kunder eller for butikksalg. Det er altså ikke tatt for denne konkurransen spesielt, sier han.

Johannessen er ekte mandalsgutt, og begynte i fotobutikk i 1988. Som fotograf på fulltid har han holdt på siden 1994. — Det har vært en vanvittig teknisk utvikling gjennom disse årene som ikke later til å stanse. Det digitale verktøyet har åpnet en helt ny verden i behandling av bilder, sier han.

Som fotograf opplever han at kundene legger mer og mer merke til mulighetene, blant annet i samle familiemedlemmer på et bilde der alle ikke nødvendigvis var samlet da bildet ble tatt. Eller fjerne en kvise eller dobbelthake{hellip} - Jeg har ingen etiske problemer med det. Dersom kunden vil det, blir det slik, sier han.

Magefoto

Dessuten bruker folk fotografen mye mer allsidig enn før. Nå er det ikke bare brudebilde eller barnehagebilde som gjelder.

— For eksempel har det kommet mange gravide kvinner som vil ha avfotografert magen sin, smiler Johannessen.

Mange lar seg også aktfotografere for å gi bilder som gave til kjæresten.

— Oppdragene er mye mer varierte enn tidligere som også gjør fotografhverdagen mer spennende, sier Øystein V. Johannessen.