PÅ OPPTAK: Mary Katherine Evjen Olsen er her på opptak med deler av sitt kambodsjanske filmcrew. Foto: Privat
SOLNEDGANG: Mary Katherine Evjen Olsen venter her på solnedgangen til ett av opptakene. Foto: Privat
FILMCREW: Her er Mary Katherine Evjen Olsen med flere av sine kambodsjanske filmmedarbeidere. Foto: Privat

KRISTIANSAND: — De ringte og sa "Vi kan komme og kutte av deg beina dine, og hive dem i Mekong River.", forteller filmskaperen.

Mary Katherine Evjen Olsen er født i Sør-Korea, oppvokst i USA og bosatt på Gimlekollen. Hun er gift med Olav Evjen Olsen, barnebarnet til doktor Olaf Olsen, som i 1955 startet Haydom-sykehuset i Tanzania. Gjennom ektemannens jobb har filmskaperen bodd i både Sør-Korea og Kambodsja.

— Jeg arbeidet som journalist tidligere, blant annet i Time Magazine og The Korea Times, og har reist mye rundt i verden. Da har jeg sett flere problemer, både i forholdt til likestilling, sosiale problemer og menneskerettighetsbrudd, sier Evjen Olsen.

— Vi flyttet til Kambodsja i 2008, og der så jeg disse problemene i forhold til barnevoldtekter, sier filmskaperen.

Finnes ikke statistikker

Ifølge Olsen blir hvert år over 20.000 barn voldtatt, over 80 prosent av dem barn under 12 år, uten at myndighetene eller politiet griper inn. Derfor finnes det heller ingen statistikker som bekrefter tallene.

— Men det som var enda mer sjokkerende, var tausheten. Hele samfunnet aksepterer bare at dette skjer, sier Evjen Olsen, som tror stillheten stammer fra arven etter redselsregimet til Røde Khmer, som regjerte i landet fra 1975 til 1979.I februar 2009 startet Olsen på arbeidet med dokumentaren. Hun ønsket å finne svar på hvordan dette kunne skje, og ville prøve å forstå hvorfor samfunnet ikke fungerte.

— Regimet i Kambodsja er korrupt, og ingen er interessert i å finne ut hva som har skjedd, for alle er på en måte skyldige. Det tok meg seks til åtte måneder bare å komme i kontakt med kilder i dokumentaren, sier hun.

Ble frastjålet råopptak

Men arbeidet hennes ble lagt merke til. I løpet av to år mottok Evjen Olsen fire trusler, der hun ble bedt om å stoppe arbeidet med dokumentaren. Så i april 2011, da dokumentaren hennes hadde blitt tatt ut til en festival i Paris, mottok hun trusselen om å få beina kuttet av.

— Medarbeiderne mine stoppet og sa at de faktisk kan gjøre dette. Det var bare 3-4 av dem som var med gjennom hele prosjektet, sier Olsen.

— Og da jeg var på sommerferie i Norge samme år, var det innbrudd der alle råopptakene ble stjålet. Heldigvis hadde jeg backup på et hemmelig sted, fortsetter hun.

Ønsker oppmerksomhet

I oktober 2011 kom trusselen som gjorde at bestemmelsen om å flytte hjem til Norge ble tatt.

— Da sa de at de visste hvor sønnen min gikk på skole. Da brydde jeg meg ikke om at filmen ikke var ferdig farge- og lydkorrigert. Jeg flyktet fra Kambodsja hjem til Norge, forteller hun.

Foruten festivalen i Paris, har "Total Brokenness" blitt vist ved ulike anledninger i London, Washington og på Østlandet, samt en hemmelig visning i Kambodsja, hvor over 500 møtte opp. Tirsdag kveld viser hun den på Aladdin.— Jeg håper det kommer mange, slik at vi kan få belyst problemet. Jeg ønsker at utviklede land, slik som Norge, skal bli oppmerksomme, og bry seg om ting som skjer utenfor landets grenser, sier Evjen Olsen.

— Har filmen din fått betydning for situasjonen i Kambodsja?

— Det er det som er så trist. Det har den ikke fått. Men jeg er i gang med å planlegge en oppfølger.