KRISTIANSAND: — Man kan si som amerikanerne pleier å si: Kristiansand punches above its weight, eller altså at byen bokser i en høyere vektklasse enn sin egen, sier Harald Christian Sagevik (36).

Kristiansanderen, som har bodd i Oslo mesteparten av sitt voksne liv, var initiativtakeren bak "Sørlandsgodt" på Sukkerbiten for to uker siden. Han er en av eierne og grunnleggerne av det profilerte utestedet Mono, og det var under et nylig studieopphold i hjembyen han oppdaget at noe hadde skjedd med kulturlivet:

— Det er en ekstremt kreativ generasjon som nå er aktiv i Kristiansand, og det må du være i byen for å oppdage. Den kjennetegnes både ved kreativitet og bredde, for her skapes ting på høyt nivå innen felter som musikk, billedkunst, installasjonskunst, skrivekunst og filmskapning. Vi ser en generell blomstring, og ved å oppholde seg i Kristiansand blir man stadig introdusert for nye mennesker som holder på med spennende prosjekter. Nå snart står Punkt på Kilden for døren, og dette er en festival mange byer bør misunne Kristiansand, sier Sagevik.

Foredlet uttrykket

Harald Sagevik

— Det er noen som innvender at de aktive nå mest er folk i 30-årene, men jeg mener det ofte går en ti års tid før man har fått foredlet uttrykket tilstrekkelig til å komme opp på et spennende nivå, sier Sagevik.Kristiansands hipphetsgrad er han litt usikker på:

— Det kommer an på definisjonen av ordet. Kristiansand er ikke en motemetropol hvor kjendisene står i kø, så ut fra en slik definisjon er ikke byen hipp. Men det er en ekstremt kreativ by hvor det skjer mange spennende ting på kulturfronten. Og dersom det er hipt, ja da er Kristiansand ganske så hipp for tida; for den er mye mer spennende enn andre byer på samme størrelse, sier Sagevik. Han har planer om et nytt Sørlandsgodt på Sukkerbiten neste sommer.

Supersonic

Kim Klev

Kim Klev (20) fra Mandal er musikkanmelder og journalist i NRK P3. Han har ikke merket så mye til noen "kristiansandsbølge" i sin virksomhet.– Du har jo Karmakosmetix som gjør en del ting, men jeg vil ikke påstå at jeg merker noe til noen "kristiansandsbølge" ut over det. Det jeg har lagt merke til er at det skjer en del kule ting festivalmessig i Kristiansand, sier Klev og trekker fram sommerens Supersonic på Kilden og høstens Punkt på samme sted.

– Det er kult at det skjer mye i byen, og jeg fikk med meg en del av det da jeg jobbet litt for Trash Pop før jeg ble musikkanmelder hos NRK. Jeg håper tendensen fortsetter, for ting falt litt fra hverandre rett etter at Quart gikk ned, sier Klev.

Vågsbygd Handy

Pål Kaalaas

Pål Kaalaas (30) fra Kristiansand er redaktør i kultur— og trendmagasinet Spirit i Oslo, og kan melde at "buzzet" rundt Kristiansand øker.- Det blir stadig mer prat rundt ting som kommer fra Kristiansand. Når det gjelder rap blir det for eksempel ofte referert til navn som Sheepy og Vågsbygd Handy. Og det er også en del som venter med spenning på det neste albumet til Hanne Kolstø, for å ta noe av det jeg har plukket opp, sier Kaalaas.

— En annen side av saken er et Oslo-baserte artister nå har begynt å se på Kristiansand som et attraktivt sted å holde konsert. Det som ennå mangler er en virkelig god konsertscene. På festivalfronten ser vi at det har kommet flere gode konsepter etter at Quart takket for seg med brask og bram. Dette gjelder både Toffens Supersonic og andre konserter på Odderøya. Det kan se ut som at det skjedde en oppvåkning i miljøet etter at Quart gikk dunken, og man fikk øynene opp for at man kan gjøre andre ting også, sier Kaalaas.