Nye mord og intriger i Tvedestrand

Guttorm Eskild Nilsen har, på nytt, regissert et par morsomme, lokale og velkomponerte mord i Tvedestrand.

Publisert: Publisert:

Grade: 5 out of 6
  • Bjørn Fredheim

Da er hurlumheien i gang igjen. I Tvedestrand. Alvorlige forbrytelser som er fri for både KRIPOS og annen østlandsk innblanding (bortsett fra et raskt besøk til et av Oslos bedre pleiehjem der det befinner seg en doktor som tidligere var vikarlege i Tvedestrand. Forøvrig en nøkkelperson i historien).

For i Tvedestrand (for den som ikke ved det) løser man mordgåtene selv! Igjen er det tidligere maskinsjef Konrad Ågesen som spiller hovedrollen, godt hjulpet av politibetjent Sylviane Olsen.

En hjemvendt norskamerikaner finner et nedgravd lik i hagen (i blomsterbedet), og jammen skjer det ikke et mord til også. I Tvedestrand altså. Igjen viser Konrad seg som en etterforsker av rang, med sans for små detaljer og god oversikt over lokale historiske begivenheter som, tilsammen, er med på å løse gåten.

Vi får også en parallellhistorie om Konrads kjærlighetsliv, men det lar jeg ligge nå. Nilsen skriver godt, og selv om det er enkel matematikk å regne seg frem til mulige løsninger, er dette underholdende lesning.

Guttorm Eskild Nilsen

Hemmeligheten er selvsagt forfatterens uhemmede bruk av lokale navn, steder og autentiske hendelser. Her kan alle «risikere» å bli en del av historien, og akkurat der ligger hemmeligheten. Han greier til og med å skrive seg selv inn i en bisetning, og det er helt ok. Beskrivelsen av doktor Erichsen som tok så sjelden ferie at det sto omtalt i avisa da han reiste bort noen dager, er fornøyelig.

Forfatteren makter, innenfor sin lokale ramme, å skape en fortelling rundt et univers som er både spennende og sikkert veldig gjenkjennelig fra Arendal til Risør. Ut over dette landskapet tror jeg ikke Nilsen vil selge mange bøker, men poenget er at det ikke er det han legger opp til. Han er en lokal krimforfatter, punktum, og skal bedømmes ut fra det.

Boka har også en god moral om å gi ungdom som sliter en ekstra sjanse. Karakteren Johannes, som får muligheten, på tross av, er en god, analog, tankevekker i vår blogger og influenserdominerte tid. I tillegg får vi vite at har du problemer med en totaktsmotor, ringer du Dypvåg Totaktsklubb, og at tidligere statsråd Astrid Gjertsen har et eget vinfond.

Knallbra Nilsen.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Tvedestrand
  2. Krimlitteratur
  3. Bok
  4. Bokanmeldelse