OSLO: Kjendiseri og mediedekning går som en rød tråd gjennom forestillingen, og Valen har mange personlige erfaringer å øse av.

– Når man kødder med andre, må man også kunne kødde med seg selv, sa han. Og fortalte i detalj sin versjon av den famøse skyteepisoden han var innblandet i i fjor. Tidvis morsomt, men mer av en streit forklaring eller forsvarstale enn «kødding med seg selv». Saken er gammel, og fikk for mye plass i dette showet.

Elegant og tankevekkende

Men så: En elegant — og ganske tankevekkende – overgang til en annen kjendis som har vært mye omtalt i mediene, men som i motsetning til Valen selv ikke er navngitt: Onanisten på Torgallmenningen i Bergen. I en kjent vise med nyskrevet tekst spekulerer Valen i hvem mannen kan være. Og understreker at han selv har alibi. Dette var innslaget NRK sensurerte fra «Komiprisen». Underlig avgjørelse.

Ingen parodierer nordlendinger som Valen. Parodien/imitasjonen av Norges standupkonge Dagfinn Lyngbø må være en av tidenes fulltreffere. Både tekst, rytme, kroppsspråk og stemme sitter som en kule. Suverent! Hele innslaget fra Tour de France likeså, med Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd. Og den kanskje aller morsomste ideen, glimrende gjennomført, er tv-reklamen for Willie Nelsons nye plateprosjekt.

Synger mye

Valen synger mye denne gangen, men helst med andres stemme. Imitasjonene av kjente sangeres stemmer er ikke alltid like treffsikre. Men kroppsspråket er alltid suverent. I tillegg til den litt naive sjarmen er observasjonene av kjentfolks kroppsspråk en av Valens aller sterkeste sider. Tekstmaterialet var også jevnt over veldig bra.

Det eneste magaplasket kommer mot slutten av forestillingen, da Valen forsvinner ut og kommer inn igjen med parykk som den stotrende «tog du an?»-produsenten Geir, kjent fra tv-serien «Valen og de». Denne slitsomme karakteren har absolutt ikke noe nytt å by på.

Tror Valen at publikum blir skuffet om de ikke får noe av det gamle, kjente? I så fall tar han feil. For det er nettopp de nye ideene, imitasjonene og parodiene som treffer best. Derfor er det ingen grunn til at Valen skal se seg såpass mye tilbake som han har gjort her - både profesjonelt og privat.