DOKUMENTARBOK

Forfatter: David Leigh og Luke Harding

Forlag: Guardian Books

En virkelig godbit om medier og politikk, og hvordan ny teknologi former begge deler.

«Overalt der det er amerikansk representasjon, er det en diplomatisk skandale som vil bli avslørt. Island, Vatikanet, Spania, Brasil, Madagaskar; hvis det er et land og er anerkjent av USA som et land, er det noe dritt der. Dette er åpent diplomati, verdensomspennende anarki i VAC-format (ren tekst). [ …] Det er vakkert, det er skremmende, og det er viktig at det kommer ut.»

Dette, og mye mer, skrev soldaten Bradley Manning mens han satt nervøs i en militærleir i Irak og ventet på konsekvensene av noe han hadde gjort. Mannen han betrodde seg til, var en hacker hjemme i USA, men han gikk videre til politiet og tystet på Manning, som siden har sittet arrestert.

Den 23 år gamle soldaten er anklaget for å ha gitt en million hemmelige dokumenter til Julian Assange og Wikileaks. Over en kvart million diplomatbrev, de militære loggbøkene fra krigene i Irak og Afghanistan og hele samlingen av fangedokumenter fra Guantánamo.

Gjennom 2010 ble disse lekkasjene spredt verden over av australske Julian Assange og hans Wikileaks. Assange gikk fra å være en relativt ukjent hacker til medie-superstjerne på rekordtid. Deretter ble han erklært som USAs fiende, anklaget for spionasje og mistenkt for voldtekt i Sverige.

Lekkasjene har blitt beskrevet som diplomatenes verste mareritt og historikernes våteste drøm. For dem som interesserer seg for historien om Wikileaks, og for alle som er interessert i utfordringene for moderne medier, anbefales boken på det varmeste. Her er noe for nerdene; masse tekniske finesser om hvordan Wikileaks og mediene har løst tekniske utfordringer. For kikkerne; om Assanges forhold til kvinner generelt, og spesielt til to svenske kvinner som til slutt anmeldte ham. For politisk interesserte; om hva som driver Assange og de andre i Wikileaks, og det pikante forholdet med en medarbeider som viste seg å være antisemitt.

The Guardians graveredaktør David Leigh og avisens Moskva-korrespondent Luke Harding har begått en høyst leseverdig bok. Den er spekket med interessante fakta, krydret med tørr britisk humor og gjennomgående godt fortalt. David Leigh er selv en aktør i historien som skrives. David Leigh og Guardian-journalisten Nick Davies var en stund blant Assanges viktigste samarbeidspartnere. Men det skar seg mellom dem. Det er kanskje noe av grunnen til at denne boken nå foreligger. Det er morsomt, og ironisk, å lese en bok om er basert på lekkasjer og innsideinformasjon om nettopp dem som har spesialisert seg på å formidle andres lekkasjer. Det er vanskelig å skrive en dokumentarbok der man selv er en så tydelig aktør. Prosjektet må sies å være vellykket.

Dessverre foreligger den foreløpig kun på engelsk.