VISER/FOLKEMUSIKK

Forestillingen «Kjære landsmenn» har premiere på Det Norske Teatret 19. november. Den kan bli bra, men platen som skal danne grunnlaget er ikke særlig interessant.

Alle som fikk med seg Kråkeviks tidligere suksessforestillinger, «Herborgs verden» og «Edit og eg», vet hva hun kan stelle i stand på en scene. Hun får det nok til denne gangen også, når hun får pakket inn låtene med smarte og stilige verbale ytringer i en setting som skal skildre Norge anno 2011. Mange av visene og folklåtene hun tolker og synger her er derimot mest av den gamle, nasjonalromantiske sorten. Noen av dem er kulturskatter som «Der kjem dampen» og «Mellom bakkar og berg». Tittelkuttet er en oversettelse og en pen og pyntelig tolking av «Always on my mind». Ikke akkurat noe å bli grepet og fanget av den heller.

Da går det bedre på en fin vise som «Du skal plante eit tre» og den vakre «Ludvig si kveldsbøn». Her er også to-tre sprelske folkemusikklåter som antakelig vil fungere ålreit fra en scene.

Herborg Kråkevik har selvsagt med seg gode musikere, med blant annet Bernt Rune Stray på gitar. Strykere fra Oslo filharmonien gir arrangementene et fint slør av velbehag på noen av visene, og Kjetil Bjerkestrand har produsert de tolv låtene. Albumet totalt sett er likevel en liten skuffelse fra en av våre flotteste stemmer.