LYRIKK

Forlag: Aschehoug

Etter 40 år med like mange utgivelser, er Erling Kittelsen ute med en omfattende diktsamling – Diktet løper som en by . Diktet er på 266 rytmisk klingende strofer over 150 sider. Diktformen er – i Kittelsens egne ord – «støpt etter eget ganglag og røper kan hende at skaldestrofer, runesang og latvisk daina har gått foran».

Diktet faller i disse delene: Åpning, Norden, Europa, Kaukasus, Afrika, Kairo, Mexico, Kina – og så et Etterskrift som ender i Vennesla: «Dro jeg til mitt fødested / alt var revet opp med rota / hus, fabrikk og hengebruer / elva gikk i andre løp / stranda uten rullesteiner / i en bakevje lå sentrum / solte sin forstand i skyggen / elva gikk i andre løp».

Det er en fantastisk kontrast mellom form og innhold her. Formen er tilsynelatende så tradisjonell, men innholdet sprenger seg ut av formen og blir noe hittil uerfart. Tankesprang og stilbrudd går hånd i hånd, her veksles mellom høyt og lavt, og mellom det ytre og det indre. Den som orker følge med på reisen får innsyn i Erling Kittelsens omfattende erfaring både av verden og verdens litteratur, og av språkets muligheter. Såpass kunnskapsfylt er boka at forfatteren har funnet det nødvendig å gi noen fotnoter i tillegg til teksten.

Her er klare og opplagte sansninger blandet med dunkle utsagn som nok kan tolkes i mange retninger. «Afrika som kommer i en /gammel mann gående / ser meg, kjenner meg igjen / nikker / smårolling som kjenner / meg igjen og strekker handa / ut i lufta» (137), og i neste strofe: «Afrika som kommer som en / rytter på moped / ser meg / manøvrerer korken, kjenner / meg igjen / ingen mine / politimann fekter, ser meg / kjenner meg igjen og vinker». Slik innledes Afrika-delen av diktet. Alt tilsynelatende enkelt, klare, gode bilder. Men så floker det seg til. Og observasjonene glir over i refleksjon: «Som vi tar hand om alt og alle / blir vi marginaler, idioter / pasienter og klienter samt objekter / Konsumenter / dvergene har lært seg mer / nemlig Grepet / uten tilgang til profitten / dvergene har lært seg mer.»

Jeg skal ikke gi meg ut på å forklare hva denne boka handler om. Men jeg nøler ikke med å anbefale den til nysgjerrige lesere. Nysgjerrige altså.