Marion Rosendahl (t.h.) gleder seg til hver eneste av konsertene med Kulturrullatoren. Pleier Elizabeth Kungu (t.v.) lurer på hvordan det skal gå hvis hun skal synge i stedet. Videre f.v. Ruth Gundersen, Olav Kåre Lindebø, Mitra Fjermedal og Emma Alida Molde. Foto: Torgeir Eikeland
Randi Øverland (t.v.) og Mette Gundersen var fødselshjelperne bak den landsomfattende ordningen da den kom i 2007. Foto: Torgeir Eikeland

— Vil de kutte det ut?! Hva skal vi gamle da gjøre? Skal vi sitte i hver vår krok og sture, utbryter Sigrun Berg (82). Beboeren på Randesund omsorgssenter reagerer kraftig på regjeringens forslag om å kutte ut bevilgningene til Kulturrullatoren. Denne ordningen sørger for 1400 konserter og arrangementer for eldre i Kristiansand bare i år.

Siden 2007 har ordningen vært landsomfattende under navnet Den kulturelle spaserstokken, og i 2014 er de samlede bevilgningene på 30 millioner kroner.

Torsdag opptrådte Marius Løkse og Toril Hægeland på Randesund omsorgssenter med sanger av Alf Prøysen. Duoen har femten opptredener på turneen de nå er ute på i regi av Kulturrulatoren.

— Det er fint å kunne spre glede med enkle midler, og det er trist hvis ordningen forsvinner, sier Marius Løkse.

Ansatte-konserter

Kari Kjønås Kjos (Frp) er leder av Stortingets helse- og omsorgskomite. Hun har overfor Aftenposten forklart kuttforslaget slik:

«Det er tid for å gå videre i jobben med å gjøre våre sykehjem bedre. Sang og musikk er en del av stell og pleie av eldre, utført av de ansatte.»

— Skal vi opptre? Vi har da veldig mye å gjøre fra før, sier pleier Elizabeth Kungu. Heller ikke beboer Marion Rosendahl (79) synes dette låter som noen god ide.

Gleder seg hver gang

— Det blir et stort savn hvis dette forsvinner. Det er en veldig god oppmuntring, og vi gleder oss hver gang. Jeg er på alle konsertene her, sier hun.

— Hva tror du om sangstemmen til pleierne dersom de må overta?

— Jeg vet ikke om jeg skal uttale meg om det, ler Marion Rosendahl.

«Dårlig gjort«

Da Den kulturelle spaserstokken ble opprettet på landsbasis i 2007 var det etter modell fra ordninger i Trondheim og Kristiansand. Fødselshjelpere var daværende statssekretærer i kulturdepartementet, Randi Øverland og Mette Gundersen (begge Ap).

— Dette er dårlig gjort av regjeringen! Mange av de eldre har ingen annen mulighet enn dette til å oppleve profesjonell kultur. Gode opplevelser fra kultur har en positiv helseeffekt, sier Mette Gundersen.

— Men må dette være av profesjonelle utøvere?

— Ja. Det må være høyt nivå. Det er å undervurdere de eldre hvis de tror det holder at sykepleierne synger. Dette er smålig, sier Randi Øverland.

— De eldre er ofte mennesker som har vært vant til å oppleve profesjonell kultur. Det holder ikke å tilby dem bedehussanger og barnehager på besøk. Dette viser at regjeringen hverken forstår eller verdsetter kultur, sier Mette Gundersen.

1400 arrangementer

Vest-Agder fylkeskommune får i 2014 1,2 millioner kroner fra Staten til Den kulturelle spaserstokken. Midlene fordeles på kommunene, og 570.000 av disse kronene går til Kristiansand. I tillegg kommer 200.000 kroner fra kommunen.

Rådgiver Leif Emanuelsen i Kristiansand kommune har administrert Kulturrullatoren siden før ordningen ble statsfinansiert:

— I løpet av året har vi mellom 1300 og 1400 opptredener med denne ordningen. Vi har fått pengene for 2015, så det tar nok litt tid før det eventuelle kuttet merkes, sier han.