Hanna Louise Olsen spiller inn en video som skal vises for resten av skolen der hun anbefaler en bok. Foto: Jarle R. Martinsen
Rektor Even Tronstad Sagebakken og bibliotekar tre timer i uka Line Hansen Hjellup er stolte over hva de har fått til med biblioteket og leselysten på Spangereid skole. Foto: Jarle R. Martinsen
Lite tvil om at i dette hjørnet av biblioteket lånes det ut grøsserbøker... Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er jo en stor ære og inspirasjon bare å bli nominert, sier rektor Even Tronstad Sagebakken og bibliotekar på deltid Line Hansen Hjellup.

Norsk Bibliotekforening har nominert biblioteket på skolen sammen med Molde bibliotek og Sølvberget bibliotek i Stavanger i kampen om å bli årets bibliotek.

Det er altså ikke bare snakk om skolebibliotek, men uansett bibliotek-type i Norge.

Tidligere prisvinnere er er Juridisk fakultetsbibliotek ved Universitetet i Oslo og Hovedbiblioteket ved BI Handelshøyskolen i Oslo. Det sier litt om hvor gjev prisen er.

Det er ikke bare de fysiske fasilitetene som gjør biblioteket i Spangereid så attraktivt, men et intenst fokus på å skape leselyst. Her er gleden ved å lese satt i system.

Leser hver dag

Her settes det av tid til lesing hver dag. Elevene leser for seg selv, for hverandre og lærerne leser for dem. Her er kvartalsvise leseprosjekter som kan være at en klasse skal lese krim en tid.

Elevene anbefaler bøker for hverandre. Anbefalingene skjer ikke bare ved at elevene står foran klassen, nei her lager elevene egne videosnutter som vises for hele skolen. På biblioteket ruller disse videoene på en skjerm hele dagen.

Fronten fram

På biblioteket står ikke bøkene i hyller med ryggen ut. Her er det bøkenes forsider som lyser mot elevene. I et er det plassert et skjellett for å vise hvor man finner grøsserbøkene. I et annet er det hjerter for kjærlighetsbøkene...

Elevene lager utstillinger som rullerer med ulike tema. I skranken er det 6. klasse-elevene som styrer. De tar i mot bøker og får dem på riktig plass.

Det helt klart mest spesielle er likevel at elevene kan låne så mange bøker de vil gjennom hele dagen.

— Ja, de kan bare komme hit og hente hva de vil uavhengig av hvor mange de har lånt fra før. Fint om de får til å registrere lånet, men ingen betingelse. Vi stoler på at de leverer dem tilbake, sier Sagebakken.

Og det fine er at det nesten ikke er svinn av bøker, elevene er tilliten verdig.

Bygdebibliotek

Biblioteket fungerer også som folkebibliotek i bygda, der spangereidfolk kan komme og låne noen timer i uka. Dessuten har skolen inngått samarbeid med bygdas fire barnehager. De låner ut bøker til barnehagene som barna kan ta med hjem.

— Vi ser jo hvilken god effekt dette har på førsteklassingene når de kommer hit fra barnehagene og har hatt slik befatning med bøker fra før, sier Hjellup.

Elevene stortrives med dette. - Kjempekult med bøker, bedre enn ipad, meddeler Hanna Louise Olsen som vi finner bak en mac-skjerm mens hun spiller inn en bokvideo.

Hun har lest boka «Vindeltorn» av Tone Almhjell. - Terningkast 5, er Hannas dom.

Hjerte

I begrunnelsen for at skolen er nominert heter det blant annet: «Det skapes en kultur for lesing, og biblioteket sprer leseglede, kunnskap og informasjonskompetanse. Skolebiblioteket fungerer virkelig som et hjerte, og er plassert som et hjerte midt i skolebygget».

8. januar kåres vinneren.