Årets Ravnedans ble avsluttet søndag. Arrangørene er fornøyde med stabile tilskuertall.

— Publikumstallene har vært stabile i fem år, med rundt 600-700 tilskuere til sammen. Slik var det i år også. Vi slo ikke publikumsrekord, men vi satte ny rekord i antall søknader, med over 100 dansegrupper som ville delta, sier arrangør Tone Martine Kittelsen.

Etter en rekke nøye vurderinger, satt de igjen med ti aktuelle innslag.

— Vi gikk gjennom alle søknadene, og endte opp med ti innslag. Syv ble fremført i Ravnedalen, og resten på Kunsthallen, sier daglig leder i Ravnedans, Irene Theisen.

Selv om interessen rundt Ravnedans har vokst, vil arrangørene heller sette fokus på perfeksjon til neste års festival.

— Vi tror dette er en størrelse som passer oss. Vi vil nå evaluere årets festival og finne måter å forbedre den på. Vi vil heller det, enn å utvide, sier Theisen.

Internasjonal interesse

Ryktet om en norsk festival i vakre, nordiske omgivelser, har spredt seg utover Europas samtidsdansmiljø.

— Dansegrupper fra Spania, Italia og andre land i Europa har vist interesse for å være med. Det har aldri vært så mye pågang som i år, det er positivt, sier arrangør Maren Fidje Bjørneseth.

Også i Sverige har ryktet gått om den norske samtidsdansefestivalen.

— Det er Ravnedans som gjør at vi har hørt om kulturlivet i Kristiansand, sier Disa Krosness, som fremførte det svenske dansestykket «Duolog» sammen med Erika Pekula Pettersson på Kunsthallen.

Arrangørene sitter igjen med noen høydepunkter fra årets festivalopptredener.

— Dansestykket «Rosa Löften», av svenske Malin Hellkvist Sellén, var et stort høydepunkt. Jeg vil også trekke

fram Hege Haagenrud's forestilling «Juryen», sier Kittelsen.

Perfekt nivå

Siden oppstarten for fem år siden, har festivalen hatt stabile publikumstall i Kristiansand.

— Tallene har ikke forandret seg siden vi startet. Men vi foretrekker det slik, det er dette nivået vi liker å holde oss på, sier Kittelsen.

Det blir nok ikke aktuelt for Ravnedans å tilby flere forestillinger, eller leie inn enda flere dansegrupper neste år.

— Vi skulle gjerne hatt med flere utøvere, men med størrelsen vi har nå, er det dette nivået vi kan klare økonomisk, sier Theisen.

Populært med workshops

I tillegg til danseforestillinger i Ravnedalen, Kunsthallen og på festningen, har det også vært arrangert forskjellige workshops. Flere kurs har høstet god respons.

— «Gaga People» fikk positive tilbakemeldinger. Det var et kurs i regi av Shi Pratt, hvor man lærer en spesifikk treningsform, kombinert med dans, sier Kittelsen.

Målgruppen for de forskjellige workshopene har hovedsakelig vært ungdommer i alderen ti til tyve år. Arrangørene håper på at flere Sørlendinger vil komme neste år.

— Vi er fornøyde med besøkstallene, men vi håper flere kan prøve å komme på kursene neste år. Vi har mye mer å gå på, avslutter Kittelsen.