KRISTIANSAND: — Jeg forventet jo noen reaksjoner da jeg så stykket, for vi er jo tross alt på Sørlandet. Det samme har også vært fremført i Trondheim uten at det så vidt jeg oppfattet kom noen reaksjoner, sier dirigent Terje Boye Hansen.

Han har svingt taktstokken over KSOs nyttårskonsert i tretten år uten bråk av noe slag, og det aller meste gikk knirkefritt også i år.

Det var mot slutten av konserten nummeret kom som har avstedkommet en rekke sinte leserbrev i Fædrelandsvennen.

"Svært skuffende og upassende" , "knapt nok verdig en russeavis" , "vi følte oss trampet på", er blant karakteristikkene av Per Arne Glorvigens stand up-nummer "Josef og Maria på språkreise".

Les fire debattinnlegg til venstre!

Fyllevrøvl

— Det var en radbrekking av juleevangeliet med Josef og Maria på mange ulike dialekter og språk. Det hørtes mest ut som fyllevrøvl noe av det, og vi ble rystet alle åtte, sier Terje Lunde Haaland.

Han er en av de misfornøyde leserbrevskribentene.

— Glorvigen er så dyktig til å spille, så dette var jo totalt unødvendig. Men vi registrerte jo at salen klappet vilt for dette, jeg vil tro så mange som 90 prosent, og det synes jeg er betenkelig. Jeg registrerer det som en tendens i samfunnet hvor det nå har blitt tillatt å mobbe og raljere over det meste. Hvordan skal vi for eksempel vente at barna i skolen skal lære seg å ikke mobbe når voksne mennesker på tv raljerer over hva det skal være, sier Haaland.

Forstår muslimene

I leserbrevet som sto på trykk 11. januar avslutter han slik:

"Og vi kan nå bedre forstå våre nye landsmenn– muslimene, som føler det samme – kun ved at en kunstner tegner en karikatur av deres hellige profet."

— Dette var godartet humor, og jeg kan i det hele tatt ikke finne noe blasfemisk i det som ble fremført. Dette tar jeg ikke tungt i det hele tatt, sier dirigent Terje Boye Hansen. Han var imidlertid ikke kjent med innholdet i Glorvigens fremførelse før han så den på scenen.

På trynet

— Jeg har også selv fått henvendelser i etterkant. Det var en som kom bort til meg og sa "For meg ble dette helt på trynet". Og på telefonsvareren er det en som har lest inn en beskjed om at han ikke likte nyttårskonserten, og hvis jeg vil vite hvorfor kan jeg ringe ham tilbake, sier dirigenten.

Det er han i samarbeid med KSOs programkomite som har satt opp programmet for nyttårskonserten. Lederen for programkomiteen heter Jon Halvor Lund, og han sier dette:

Angrer ikke

— Per Arne Glorvigen er kjent som en god komiker i tillegg til å være en fantastisk musiker, og vi bad ham om også å bruke denne siden av seg selv. Selv var jeg ikke til stede da dette ble fremført, så det er vanskelig for meg å kommentere kritikken.

- Angrer dere på det i kjølvannet av reaksjonene som har kommet?

— Nei, jeg angrer ikke. Dette må være innenfor Glorvigens kunstneriske frihet.

Fædrelandsvennen har i løpet av helga vært i kontakt med komikeren selv for å få ham til å kommentere kritikken, men det vil han ikke.