Arrangørene håper godværet skal trekke 3000 mennesker og rette opp økonomien fra siste års underskudd.

— Selv om vi ikke kan skilte med store utenlandske artister, vil publikum som kommer hit få oppleve topp countrymusikk og en intim stemning, sier en av de to arrangørene for årets festival, Knut William Bygland.

Første i landet

Det var på Ose landets første, store countryfestival ble arrangert i 1983. Den gang kom mer enn 10.000 countryfrelste og andre festglade til Ose. Noe det vesle antallet av frivillige vakter på ingen måte var forberedt på.

— Festivalen tok mange års pause og vandret videre til Dalen i Telemark, Skjåk, Vinstra og Seljord. Men for noen år siden satte vi i gang her på Ose igjen. Ose er tross alt norske countryfestivalers vugge, mener Bygland.

Lokale og utenlandske

— Det største navnet i år er vel amerikanske Waymore’s Outlaws som var det siste bandet til Waylon Jennings. Bright Owen Band og Tonya Watts fra USA skal også være bra, sier Signe Røinås. Hun utgjør arrangørduoen sammen med Bygland og har et banklån på 150.000 kroner hun gjerne skal ha kvittet seg med. Det stammer fra 2011 da uhell forfulgte festivalen.

— Camilla Ingebretsen, datteren min, og hennes søster Merete Røinås Neset står på scenen fredag. Det samme gjør Lene Espebu , Stein Roger Sordal, 4 Wheel Drive, Hege Øversveen, Anette Larsson og Egil Skram. Lørdag er det amerikanerne og Arly Karlsen og Stein Roger Sordal som spiller opp, forteller Røinås.

Ikke sjansespill

- Hvor stort publikum må dere ha for at dere ikke skal havne med underskudd?

— Får vi 1200 skal vi gå med overskudd. Vi har et nøkternt honorarbudsjett og mange gjengangere blant publikum, sier Signe Røinås.

— Greit å ha noen å dele et eventuelt underskudd med likevel, sier hun ertende mot Knut William Bygland. De to driver Reiårsfossen camping på Ose sammen.

— Signe spurte, og jeg tenkte hvorfor ikke, sier Bygland.

— I år har vi droppet den store scenen og satser heller på en intim festival med scene midt på plassen, omkranset av salgsboder og serveringssteder, sier Bygland.

Erfarne lokale artister

Camilla Ingebretsen fra Vennesla er en av artistene som har spilt og sunget over alt på Sørlandet siden hun som barnevakt hos ikke ukjente countrysanger Gunn Randi Espebu lærte hvordan hun kan synge country. Hun berømmer også mangeårig samarbeid med Stein Roger Sordal og broren Tommy Ingebretsen.

— Jeg liker best å synge klassisk country. Jeg er også klar for å lage en cd med Elvis-låter, på min måte, sier hun.

Anette Sordal fra Bygland er også en erfaren countryartist med flere plateutgivelser bak seg. Hennes siste cd med flere kjente Nashville-musikere med seg, har fått svært gode kritikker blant annet i USA.

— Kanskje dukker det opp nye lokale artister som følge av festivalen her. Lørdagen arrangerer vi talentkonkurranse. Juryen er svært kompetent og vinneren får en flybillett til Nashville, sier Røinås .