— Vi opptrådte i Valle kirke i går. Det var ganske annerledes, men de var skide søde der oppe, sier Povl Dissing (76).

Den danske visesangeren som i Norge ikke er kjent for stort annet enn sin uslitelige sang om kaffen som snart er klar («Svantes lykkelige dag»), besøkte fredag Kristiansand domkirke med et helt annerledes repertoar. Fædrelandsvennen får noen ord med ham i sakristiet mens medmusikantene Iver Kleive og Knut Reiersrud ruser ekkogitaren og tester orgelet.

Drøyt 300 mennesker fikk med seg konserten i Kristiansand domkirke fredag kveld. Foto: Torgeir Eikeland

Det siste året har Domkirkens menighetsråd arrangert tolv konserter under tittelen «Orgel pluss». Fredag kom drøyt 300 mennesker for å høre Dissing/Kleive/Reiersrud framføre klassiske dansk-norske salmer av titanene Grundtvig, Brorson, Ingemann og Kingo. Det er domkirkens nye orgel som muliggjør disse konsertene.

Orgelskryt

— Det er et helt fantastisk orgel! Det er utrolig at denne byen har fått et slikt instrument, utbryter Iver Kleive etter å ha brukt over en time på å finne fram til alle lydeffektene han ønsker seg under konserten.

Kleive kan orgel. Sammen med gitarist Knut Reiersrud ga han i 1991 ut den skjellsettende platen «Blå Koral», hvor deler av salmeskatten ble tonesatt på en måte ingen hadde hørt maken til. Det hadde ikke Povl Dissing heller.

Fikk salmesjokk

— Jeg hadde ikke hatt noe forhold til salmer. Jeg hadde vært borte i dem på skolen, og etter det hadde jeg holdt meg unna dem. Så ringte Iver meg en gang på nittitallet og spurte om jeg ville være med og synge med ham og Knut på en plateinnspilling i St. Knuds kirke i Odense. Da fikk jeg sjokk. Ja, jeg mener det virkelig. Sjokk! Jeg hadde aldri hørt noe lignende før. De spilte sammen så det hørtes ut som én mann, sier Dissing. Plata «Himmelskip» kom ut i 1996 med Dissings vokal på enkelte av salmene.

— Jeg hadde aldri trodd jeg skulle synge salmer. Men nå har vi laget en hel plate sammen etter at Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted fikk ideen, sier Dissing. I fjor kom fullengderen «Som den gyldne sol» som inneholder salmer av de før nevnte salmediktere. Det var i forbindelse med en liten, norsk turne trioen besøkte Kristiansand fredag.

«Kulturkristen«

Der fikk publikum høre kjente salmehits som Thomas Kingos «Sorrig og glæde de vandre til hobe», Hans A. Brorsons «Mit hjerte alltid vanker», Nikolai F.S. Grundtvigs «Hil dig frelser og forsoner» og Bernhard S. Ingemanns «Deilig er jorden».

— Jeg regner meg som «kulturkristen». Jeg følger ikke opp religionen i gjerning. Jeg går ikke i kirken hver søndag, og jeg ber ikke. Julaften går jeg heller ikke i kirken, for da er der så mange mennesker, og man må jo passe på skinkesteken og bondekartoflene i ovnen. Men hvis barna mine er ute og reiser hender det at jeg ber fadervår, erkjenner Povl Dissing.