FORFALL: Posebyens eneste offentlig eide bakgård er omkranset av elendig vedlikeholdte kommunale bygninger. - Dette kan bli et fantastisk område for nye aktiviteter, mener Bente Pauline Buverud. Foto: Torstein Øen
BENTSENS BAKGÅRD: I bakgården er det høyloft, to hestestaller, redskapsskjul, utedo, vedskjul og hønsehus. - En potensiell attraksjon for både fastboende og turister, mener Jarle Thorkildsen og Bente Pauline Buverud. Foto: Torstein Øen
MUSIKKLØYTNANTENS STUE: Et bilde av en cellospillende John Bentsen pryder den restaurerte stuen. Den kan leies til arrangementer, men er ellers ikke brukt av allmennheten. Foto: Torstein Øen
EKSERSERHUSET: Det gamle Ekserserhuset er også i kommunalt eie, og brukes til utleie av kunstneratelierer. Bakgården vender mot tomten til Bentsens Hus. Foto: Torstein Øen

KULTURSTRATEGI: — Det er rart at kulturaksen skal bråstoppe midt i byen, sier Bente Pauline Buverud.

Som beboer i Posebyen har hun de siste fire årene engasjert seg aktivt i utviklingen av området, og reagerer sterkt på at bydelen er utelatt fra forslaget til ny kulturstrategi for 2013 til 2023. Der heter det at Kvadraturen skal styrkes som kulturelt og historisk senter, men kulturaksen som skisseres strekker seg bare fra Odderøya til Sørlandets Kunstmuseum.

— Gamlebyen ligger som en kulturell perle i Kvadraturen, men potensialet er på langt nær tatt i bruk. Det er et kulturelt og økonomisk tap for hele byen, skriver hun i en høringsuttalelse som nå ligger på kulturdirektørens bord.

Skjult skatt

Selv er Buverud Posebyen Vels representant i brukergruppen for Bentsens Hus, og nettopp musikkløytnant John Bentsens gamle eiendom i Kronprisens gate 59, er en av skattene som knapt er kjent for folk flest. Huset ble gitt i gave fra Bentsens slektninger til Kristiansand kommune, og etter å ha blitt restaurert for to millioner kroner, ble det åpnet som lokalhistorisk senter 11. september 2011. Brukerne er i dag Agder Historielag, Fortidsminneforeningen, DIS-Vest-Agder, Christianssands Byselskab og Thaulows Hus i tillegg til Posebyen Vel. Men besøket er begrenset, og Bente Pauline Buverud påpeker at både den eiendommen og hele kvartal 5 har et enormt potensial som ikke utnyttes.

— Huset kunne bli et minimuseum og informasjonsbase for turister, sier hun. I tillegg viser hun til bakhagen som er en del av det som er Posebyens eneste offentlig eide bakgård. Det er et område som i dag ligger sørgelig brakk, omkranset av noen ualminnelig dårlig vedlikeholdte kommunale trebygninger som står mer eller mindre tomme. På den ene siden ligger Ekserserhuset der det i dag er kunstneratelierer, og i en annen bygning holder "minibyggerne" til.

— Ved å åpne opp mot Ekserserhuset, kunne hele denne bakgården bli en fantastisk plass for markeder og andre aktiviteter, sier Buverud.

Strand- og elvepromenade

I hele området ser hun for seg bakgårdskafeer, verksteder og gallerier med aktiviteter som kan tiltrekker seg både fastboende og turister. Hun ser også et naturlig samspill med andre utviklingsprosjekter i byen, som planene om en sammenhengende strand- og elvepromenade, og gangbro over Otra. I tillegg passerer sykkelstien fra Vågsbygd til Sørlandsparken gjennom området.

— Ved å satse på kultur i Kvartal 5, vil området kunne fungere som en spydspiss for revitalisering av hele Posebyen, mener hun.

Også Posebyen Vel og Christianssands Byselskab har skrevet høringsuttalelser der de peker på Posebyen generelt og Kvartal 5 spesielt som et naturlig satsingsområde i byens nye kulturstrategi.

Det samme har Jarle Thorkildsen gjort. Han er daglig leder for Naturexpo på Odderøya, og i høst fikk han øynene opp for attraksjonen på den andre siden av byen.

Slektskap med Odderøya

— Dette var nokså ukjent for meg også, men jeg ble veldig sjarmert da jeg så det. I dag ligger området nokså brakk, og jeg ser et nært slektskap med forholdene på Odderøya, forteller han.

Thorkildsen er en av initiativtakerne til prosjekt "Okuku", Odderøya kunst og kultur, der det foreslås å organisere kulturvirksomheten på øya i en stiftelse der kommunen, næringsliv og frivillige spiller på lag for å skape en profesjonell opplevelsesarena.

En slik modell mener han også kunne overføres til Kvartal 5 i Posebyen, og ser for seg gode muligheter for kompetanseoverføring og synergieffekter mellom de to endepunktene i det han håper blir byens utvidede kulturakse gjennom Skippergata og Kronprinsens gate.

— Ved å oppgradere dette området vil det kunne skapes en dynamikk som tiltrekker seg både fastboende, studenter og turister. Det er vel ikke meningen at folk bare skal gå opp og ned Markens? spør Bente Pauline Buverud.

- Vi jobber med saken

— Vi sitter akkurat nå og behandler alle høringsuttalelsene, sier kulturdirektør Stein Tore Sorte.

Hvorvidt innspillene fra Posebyen blir tatt med i det endelige forslaget til kulturstrategi som politikerne får på bordet om kort tid, vil han ikke si noe om.

23. januar får medlemmene av kulturstyret innstillingen fra Sorthe, og den 30. januar skal de behandle Kristiansands kulturstrategi for de neste 10 årene. Deretter går saken til endelig vedtak i bystyret.

— Vi er midt i en prosess, og det blir uryddig å si noe om dette før politikerne har fått innstillingen, sier Stein Tore Sorthe.

Forslaget til ny kulturstrategi ble lagt fram i september etter at kulturdirektøren og hans stab hadde hatt en rekke dialogmøter med representanter for byens kunst- og kulturliv. Deretter ble innstillingen lagt ut på høring, og Sorthe opplyser at det er kommet inn 28 høringsuttalelser som nå blir gjennomgått.