28. april starter innspillingen av «Pyromanen», filmen som er basert på Gaute Heivolls bok «Før jeg brenner ned». Under innspillingen vil det filmes til sammen åtte branner.

— Det er både hus, låver og skur, informerer Edward Dreyer, produsent i Pravda film.

Folkemøte

Alle husene som skal brennes ned er på plass, og nå venter produksjonsselskapet bare på den siste godkjenningen fra kommunale og branntekniske myndigheter.

— Vi mangler fremdeles noen skur som vi kan brenne ned. Vi har fått mange tilbud, men det er ikke alle som egner seg. Noen er for store, noen for små, og noen ligger for tett opp mot annen bebyggelse, opplyser Dreyer.I tillegg til brannene, vil det være en rekke scener med brannutrykning på veiene i Finsland. Hvordan brannene og utrykningene skal foregå, vil Dreyer informere nærmere om på et folkemøte i herredshuset i Finsland torsdag kveld.

— Vi vil informere lokalbefolkningen om hvordan vi skal filme brannsekvensene. Vi skal også kjøre fort med brannbil på samme strekningen flere ganger, og flere av disse utrykningene er på smale og trange veier. Dette må organiseres slik at lokalbefolkningen kommer seg fram med bil.

Forsinkelser

Han opplyser at folk må belage seg på forsinkelser i innspillingsperioden.

— Men vi stenger ikke veien en hel dag, bare i det øyeblikket vi filmer. Da kommer det til å være folk som passer på at det ikke kommer biler fra sideveiene. Vi setter sikkerheten veldig høyt.

Ifølge Dreyer er det krevende å styre innspillingen av brannene og brannutrykningene.— Vi har med pyroteknikere som kan lage brann på film, og vi har god dialog med brannetaten i Kristiansand, Mandal og i Arendal der vi skal brenne hus, låver og skur.

Pravda Film har ikke kunnet filme alt i Finsland.

— Vi må ta hensyn til omgivelsene, og hvilke steder som egner seg til å brenne. Vi vil skildre en historie i idylliske omgivelser, som viser kontrasten mellom det indre og det ytre.

- Imøtekommende

Edward Dreyer er usikker på hvor mange som møter opp på folkemøtet torsdag, men presiserer at det er viktig med en god dialog med lokalbefolkningen:

— Vi ønsker å informere og svare på spørsmål. Det er ikke alle som forstår hvor mange mennesker det er i et filmteam, og at det er et helt sirkus som kommer til bygda. Det er viktig for oss at vi ikke kommer og brauter oss fram, og at vi orienterer om hva som foregår.Så langt er Dreyer imponert over hvor godt produksjonsselskapet har blitt tatt imot på Sørlandet.

— Folk har vært veldig imøtekommende og fleksible. Men det folk må huske på at dette er en fiksjonsfilm og ikke en dokumentar. Derfor kan deler av historien bryte med den virkeligheten man kjenner fra 1978. ## Søker statister

Innspillingen vil vare i åtte uker, fra 28. april til 26. juni. Neste uke vil Pravda Film begynne å søke etter folk som kan fylle småroller og være statister. Produksjonsselskapet vil lete både i Finsland, Marnardal og i Kristiansand.