Til Canal Street: Lissie Foto: Scott Gries
Til Canal Street: Anne Grete Preus Foto: Jørgen Steffensen
Til Canal Street: Marilyn Mazur Foto: Ekornesvåg, Svein Ove
Til Canal Street: Thomas Dybdahl Foto: Sondre Steen Holvik

En legendarisk amerikansk headliner og værmeldingen for uke 30. Det er de to viktigste årsakene til at Canal Street selger mer forhåndsbilletter enn noen gang.

— Søndag kveld hadde vi fått inn femti prosent av budsjettert billettinntekt. Det er veldig spesielt, vi har aldri vært i nærheten av et sånt forhåndsalg. Vi har vel hatt 32 prosent på det meste tidligere, sier festivalsjef Mats Aronsen.

Sterk stemme

Hovedårsaken er trolig Patti Smith. Den amerikanske musikeren, låtskriveren, forfatteren og poeten, som blant annet har et av musikkhistoriens mest markante album i sin katalog: «Horses» fra 1975. — Hun er en stor artist og noe av det tøffeste vi har hatt. Det er veldig spennende og jeg gleder meg til å se henne, høre henne og treffe henne. Og jeg gleder meg til å se hvordan konserten hennes funker her i Arendal, det er jo alltid interessant, sier festivalsjefen.

Han omtaler Smith som en «viktig kraft» og «en sterk stemme».

Festivalsjef Mats Aronsen på Sam Eydes plass der hovedscenen skal rigges opp. Foto: Jan Frantzen

— «Horses» og «Easter» (1978) var veldig sterke plater som slo ned hardt den gangen. De siste årene har hun også gitt ut nytt materiale og ikke minst litteratur og poesi. Hun har vært aktuell lenge, sier Aronsen.

Sterke jazznavn

Det er i det hele tatt mange dyktige kvinnelige artister på Canal Street-plakaten i år. Litt tilfeldig, sier festivalsjefen.

— Men vi forsøker alltid på det. Det er viktig å ha kvinner på programmet, fordi de ofte er underrepresenterte selv om det fins veldig mange bra artister, forteller Aronsen, som i tillegg til headlinerne Patti Smith og Lissie, kan skilte med Anne Grete Preus og sterke jazznavn som Cæcilie Norby og Marilyn Mazur.

Det står noen solide mannlige navn også på programmet. Thomas Dybdahl skal spille på fyret og Bugge Wesseltoft gjenoppliver sitt Arendal Sessions-konsept fra i fjor. Det betyr konserter og det betyr workshops. Konsertene var en suksess i fjor, det var ikke workshop-konseptet. Det kom for få folk som ville delta.

— Det hadde vært gøy om det kom flere folk i år, sier Wesseltoft til Fædrelandsvennen.

— Vi kommer til å øve inn et lite repertoar på workshopene, som blir en del av vårt repertoar den aktuelle kvelden. Så da er det mulig å få spille gitar med Eivind Aarseth eller perkusjon med Marilyn Mazur, eller synge med Cæcilie Norby. Det er mulig det virker skremmende for folk, men man har ikke noe å tape på dette. Jeg har selv lært utrolig mye ved å høre på hva erfarne folk sier og hva de tenker om musikk. Man kan ikke drite seg ut, det skal bare være hyggelig, konstaterer han.

Snart 20

Om to år kan Canal Street markere 20-årsjubileum. Festivalsjef Aronsen føler seg relativt trygg på fremtiden.

— Etter at vi tok det til fire dager har formatet satt seg. Scenene vi bruker er stadig i utvikling, det kommer noen nye hele tiden. Vi har en tydelig profil, men ikke noe som binder oss. Og det viktigste: Vi har musikk som oppfattes som relevant av publikum, sier han.

Canal Street starter i Arendal i dag og varer til og med lørdag.