— Det er koselig å glede folk med musikk og fine tekster, sier fiolinist Marin Stallemo Bakke (19) i det hun og fløytist Marie Haugejorden Schau (19) har gjennomført sin minikonsert til hyllest for Alf Prøysen på folkebiblioteket i Kristiansand.

— Vi skal spille på sju plasser til, sier duoen og pakker ned instrumentene sine.

Den folkekjære forfatteren, dikteren og visesangeren Alf Prøysen ble født 23. juli 1914. Organisasjonen Musikk og Ungdom markerte 100-årsdagen onsdag med en Prøysenfest bestående av 100 arrangementer landet over.

Prøysen på ny måte

Fløytist Marie Haugejorden Schau og fiolinist Marin Stallemo Bakke hyllet Alf Prøysen onsdag, som ville blitt 100 år da. Her er de på biblioteket, hvor noen satte seg ned og lyttet, mens andre hastet forbi.Elsa Sørvollen koste seg gjennom hele konserten. Foto: Kjetil Samuelsen

I Kristiansand og omegn var det et titalls småkonserter av to ulike grupper, samt fremvisning av en Prøysen-forestilling av Birkebilla Musikkteater på Birkeland.

— Vi gjør dette fordi det er viktig å videreformidle Alf Prøysen til den oppvoksende generasjonen. De vet hvem Nøtteliten er og kjenner til Bakvendtland, men de vet gjerne ikke hvem som står bak. Samtidig satser vi på å få vist nye ting, og å gjøre Prøysen på en ny måte, sier Tine Tyldum, prosjektleder for Musikk og Ungdoms Prøysenfest.

På folkebiblioteket samlet det seg etter hvert en liten publikumsskare, hovedsakelig bestående av voksne. De fikk høre slagere som «Nøtteliten», «Vise for gærne jinter» og «Helene Harefrøken», men også viser som «Mitt hjerte er ditt» og «Å, den som var en løvetann».

— Vi har et forhold til Prøysens sanger, i hvert fall til barnesangene. Men vi har også tatt med noen litt mer ukjente, forteller Stallemo Bakke.

— Vi har et variert program, og har blitt bedre kjent med Prøysen gjennom dette, legger Haugejorden Schau til.

Tostemt sang

Stallemo Bakke er ferdig med førsteåret på Norges musikkhøgskole, mens Haugejorden Schau skal begynne på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Jentene nøyde seg ikke bare med å spille melodiene. Det viktige var å formidle Prøysens tekster, og de ble til gangs fremført tostemt.

— Det er jo Prøysen vi skal feire. Vi har vært bevisste på å få fram tekstene, selv om vi er instrumentalister begge to, sier musikkstudentene.

Elsa Sørvollen koste seg gjennom hele konserten. Foto: Kjetil Samuelsen

Elsa Sørvollen var en av dem som satte pris på Prøysen-hyllesten. Hun satt pal gjennom alle de åtte visene duoen fremførte.— Dette var flott. Og så var det så skjønne, unge jenter som formidlet dette, sier Sørvollen, som nylig hadde besøkt Prøysenhuset, hvor visesangeren vokste opp.

— Han så veldig godt menneskene omkring seg, og har en varm måte å skildre dem på. Han er veldig allmennmenneskelig, og han har en humor som vi alle forstår, mener hun.

Markering til høsten

Bibliotekar Else Marie Nesse (t.v.) delte ut roser til Marin Stallemo Bakke (t.h.) og Marie Haugejorden Schau etter minikonserten. Foto: Kjetil Samuelsen

— Alf Prøysen har stor betydning. Han er mest kjent for det han har skrevet for barn, men han har skrevet mye bra for voksne også, sier bibliotekar Else Marie Nesse, som overrakte de to unge musikerne hver sin rosebukett etter minikonserten.

— Dette er helt fantastisk, og en gavepakke til oss. Vi hadde ikke bedt om dette, sier Nesse, og legger til at biblioteket har stilt ut bøker og plater av Prøysen nå, men at de skal ha en større markering til høsten.