For tolvte gang presenterer Canal Street et helt nytt verk under festivalen i Arendal. I 2012 er det Christianssand String Swing Ensemble som får den store utfordringen med å følge opp tidligere suksesser, som Iver og Audun Kleive, Nils Petter Molvær og Terje Rypdal.

— Vi er et bredt orkester og tror vi kan løse denne oppgaven bra. Men det er en stor utfordring og vi er ydmyke. Spesielt når man ser på hvem som har gjort dette før oss. Det er en heftig liste, konstaterer bassist Eirik Are Oanæs Andersen til fvn.no. Han forteller at bandet allerede er gått løs på komposisjonen.

— Arbeidet for vår del er allerede i gang. Vi kommer til å spille ny egenkomponert musikk, og for å forsterke bandet tar vi med oss et lite ensemble. Det blir et slags minisymfoniorkester med åtte mann. Kanskje vil vi prøve å visualisere det litt også, det må vi se på etter hvert, forklarer han.

— Det er lenge til ennå, men vi ser for oss en 60-70 minutter lang komposisjon med sekvenser som henger sammen. Det er spennende hvordan vi skal angripe dette. Vi er seks veldig forskjellige personer med forskjellige ting å tilføre, sier bassisten, og innrømmer at dette er en helt ny, og foreløpig ukjent måte å angripe en konsert på.

— Uten tvil. Og når vi først skal gjøre noe helt nytt, er det passende at det er på Sørlandet, siden vi har en så sterk tilknytning til landsdelen, sier han.

For ensemblet ble grunnlagt på Musikkonservatoriet i Kristiansand for tolv år siden. Siden den gang er CSSE blitt kjent som et ekstraordinært liveband. Nylig avsluttet de en intensiv høstturné, bestående av 32 konserter.

— Vi har spilt i alle mulige kroker overalt, på svært varierte spillesteder, og har vært så heldige at vi ofte blir ønsket tilbake. Det er et resultat av intenst arbeid over mange år, sier han.

Og String Swing er opptatte av å levere varene på scenen. Uansett.

— Mange ble sjokkert over det harde programmet i høst, men vi har en indre justis. Bandet betyr så mye for hver enkelt av oss at vi gir alt vi har uansett. Vi har egentlig aldri snakket om det, det er bare sånn det er, sier Andersen.