KRISTIANSAND: — Dersom noen tolker dette til å handle om Kilden får det stå for deres regning, sier Rolf Gupta.

Sjefdirigenten leverte sent fredag kveld på Facebook en utblåsning som vanskelig kan tolkes som annet enn et frontalangrep på Bentein Baardson og den øvrige ledelsen i Kilden. Her er et utdrag av innlegget som ble slettet lørdag formiddag:

"Kunstfaglig kompetanse hos en administrerende direktør er fullstendig uvedkommende (som ikke gidder å lese sin egen stillingsinnstruks). Respekt for kunstfaglig kompetanse, derimot, kunne være klokt. Kjendisfaktor og royale relasjoner diskvalifiserer i 2012. (Minner om 1789) Partitilhørighet eller venneklubb og overtalelseskunster overfor uvitende, kulturelt uutdannede departementslønnsmottagere (som ikke vet hvem som ligger i front i kunsterkjennelsen) og politikere er en synd og et uttrykk for sykelig maktbegjær i en mikrostat." skriver Gupta som kommentar til en Aftenposten-kronikk om striden på Munch-museet i Oslo.

Ble trigget

I løpet av lørdag ble innlegget erstattet av en noe mer generell beskrivelse av forholdet mellom kunstnerisk og administrativ ledelse i en kulturinstitusjon.

— Jeg slettet det første innlegget fordi jeg skjønte at det var upresist og kunne misforstås, er Guptas forklaring nå.

— Jeg ble trigget av denne kronikken, og beskrivelsen i den om at konflikter er som fluepapir på kulturinstitusjoner. Jeg er opptatt av at det skal være et tydelig skille mellom administrasjon og kunstnerisk ledelse. Jeg har jobbet i ulike kulturinstitusjoner i ti år, og mener å ha solid grunnlag for å uttale meg om dette. Det bør finnes administrativ lydhørhet overfor kunstnerisk ansatt personell, sier Gupta.

- Finnes dette i Kilden i dag?

— Som vi vet finnes det ingen konflikter i Kilden, sier Gupta sarkastisk.

- Forstår du det om det blir bråk etter et slikt innlegg?

— Jeg har kun et ønske om å bidra til en viktig debatt.

Gupta erkjenner overfor Fædrelandsvennen at han de siste årene har vært svært frustrert over det han opplever som kunstnerisk overkjørsel og tilsidesettelse fra Kildens administrerende direktør Bentein Baardson og nå sykemeldte KSO-direktør Håkon Berge.

Visste ingenting

— Ledelsen på Kilden har ikke tatt kontakt med meg siden mai 2011. Det forekommer overhodet ikke at jeg blir kontaktet i forbindelse med kunstneriske avgjørelser, enda jeg er kunstnerisk leder av både KSO og Opera Sør, sier Rolf Gupta. Det seneste eksempelet han kan peke på er da KSOs konsert lørdag ble kringkastet til to omsorgshjem.

— Selve tiltaket er glimrende, men jeg visste ingenting om det før jeg plutselig så at det var satt opp kamera i konsertsalen, sier Gupta. Et annet av eksemplene som har vært offentlig kjent er da han i vår ble tatt av jobben med å dirigere operaen "Carmen" i Fjæreheia. Dette skjedde fordi han hadde innvendinger mot Fjæreheias egenskaper som operascene.

— Man kan jo trekke sine egne konklusjoner ut fra det faktum at min etterfølger er satt opp med tittelen "kunstnerisk rådgiver" og ikke "kunstnerisk leder", sier Gupta og sikter til Giordano Bellincampi som tar over taktstokken i KSO neste år.

Taushet fra Kilden

Administrerende direktør Bentein Baardson vil ikke kommentere saken med mindre Fædrelandsvennen trykker Guptas Facebook-utbrudd i sin helhet.

Fædrelandsvennen har i to telefonsamtaler forsøkt å få administrerende direktør Bentein Baardson til å kommentere kritikken fra Gupta. Det avviser han, og han har også sendt en e-post med begrunnelsen:

"Du ba meg pr. sms om en kommentar til Rolf Guptas 3 utsagn på face book. Jeg gjentar at det vil jeg gjerne gi, dersom du som journalist er etterrettelig nok til å referere Guptas opprinnelige utsagn i sin fulle lengde.

Bentein B "

Sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad sier dette:

— Essensen i Guptas Facebook-meldinger er kritikk mot Kildens administrative ledelse. Den kritikken bør Baardson svare på. Men det er også deler av meldingene som ikke er relevante for saken, og som vi velger å ikke trykke.

Fædrelandsvennen har forsøkt å ringe en rekke av Kildens øvrige ledere, uten at noen av dem har besvart telefonen. Styrets nestleder Per Sigurd Sørensen kjenner ikke til saken:

— Dette har jeg ikke hørt noe om, sier han. Etter å ha fått lest opp noe av innholdet sier han:

— Dette tror jeg nok jeg må sette meg bedre inn i bakgrunnen for før jeg sier noe mer.