FIKK PEPPERKAKER: Her får fire år gamle Adrian Mossestad smake peprede pepperkaker, som Mikkel Rev (Fredrik Landmark) delte ut i Markens torsdag. Premieren på "Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen" er lørdag. Foto: Anette Os
KNASK: Her får Ela Gundersen smake pepperkakene. (F.v. Susanne Carlsen, Elin Gundsersen, Ela Gundersen og Fredrik Landmark).

KRISTIANSAND: — Jeg har hørt om Hakkebakkeskogen i barnehagen min. Og jeg kan "Pepperkakebakesangen" utenat, sier Eric Solheim (5), mens han prøvesmaker peprede pepperkaker som Kilden delte ut i Markens torsdag.

Kildens Fredrik Landmark var kledd ut som Mikkel Rev, og delte ut både vanlige pepperkaker og dobbelpeprede pepperkaker.

PEPPERKAKER: - Jeg har hørt om Hakkebakkeskogen i barnehagen min. Og jeg kan "Pepperkakebakesangen" utenat, sier Eric Solheim (5), mens han prøvesmaker peprede pepperkaker som Kilden delte ut i Markens torsdag.

— Pffhøy, sa noen.

Mens andre smattet ivrig på begge deler.

Pepperkakegrimase

Lørdag er det premiere på Thorbjørn Egners "Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen". Riksteatret og Agder Teater inviterer til oppsetningen av Egner-klassikeren med ny scenografi og nyinnspilt musikk av Kristiansand Symfoniorkester. En jubileumsforestilling, siden Egner fyller 100 år i år.

I Hakkebakkeskogen finnes fremdeles kakeglade mus, dobbeltpeprede pepperkaker og dyr som spiser de som er mindre enn dem selv. Mikkel Rev, Bestemor Skogmus, Petter Pinnsvin og Morten Skogmus har vært en del av manges oppvekst.

I kostymet til Hakkebakkeskogens lumske Mikkel Rev, er Fredrik Landmark for anledningen, som jobber i markedsavdelingen til Kilden. Han får mange forskrekkede blikk fra små barn der han vimser med oransje reveører og revehale.

Fredrik Landmark

— Vi måtte gjøre et stunt, noe morsomt, før premieren. Vi trenger litt Hakkebakkefeber. Jeg vokste opp med historien om Hakkebakkeskogen. Nå er barndommen tilbake igjen, i jobbsammenheng, sier Landmark, der han deler ut pepperkaker i Markens i lilla tights, størrelse 44. — Mange har smakt på pepperkakene våre. Og mange har laget en grimase når de smakte på pepperkakene som hadde dobbel dose pepper, sier Landmark.

Egners jubileum

Anita Thorsen var en av dem som fikk smake på Kildens pepperkaker. Hun har aldri sett stykket tidligere.

— Jeg får faktisk rabatt på forestillingen via bokklubben min. Men barnebarna mine er to og et halv år, og et halvt år, og jeg tror de er for små for forestillingen. Vi får ta det igjen når de blir litt eldre, sier hun.

Ni skuespillere og en hel haug av dukker skal på scenen i en regi av Riksteatrets sjef Ellen Horn. Etter premieren i Oslo, ble stykket beskrevet som «en visuell mirakelkrukke for barneøyne» av Dagbladets anmelder. «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen» ble først sendt som hørespill i radioens Barnetimen i 1953 og kom ut som bok i 1955 - inneholdende flere viser. Senere redigerte Thorbjørn Egner stoffet for teater og skuespill som har blitt vist i mange land.

DOBBEL DOSE: Fredrik Landmark var kledd ut som Mikkel Rev, og delte ut både vanlige pepperkaker og dobbelpeprede pepperkaker.