KRISTIANSAND:Nå gleder vi oss til å komme i gang , fastslår festivalleder Danckert Monrad-Krohn da vi treffer ham dagen før årets utgave av Kristiansand Internasjonale Barnefilmfestival åpner.

Det er femtende gang festivalen arrangeres, og jubileet skal markeres under familiedagen lørdag.

— Det blir årets bursdagsfest, med fest i gata og besøk av Øisteins blyant og Elleville Elfrid. I tillegg blir det mulig å legge egne stemmer på den nye "Madagaskar"-filmen. Det blir bløtkake, is og brus, sier Monrad-Krohn.

Vi vurderte et retro perspektiv, med de femten beste filmene opp i gjennom årene, men valgte å droppe det og heller se fremover , legger han til.

"Isdragen" åpner

Festivalen åpneri morgen, tirsdag, med den svenske filmen "Isdragen". Filmens regissør Martin Högdahl og produsent Peter Hiltunen er til stede, sammen med de to hovedrolleinnehaverne Filip Olsson og Feline Andersson.

Vera Michaelsen kjører åpningsshowet. Åpningen skal være rettet mot ungene, så det blir ikke taler og slikt. De vil se film , sier festivallederen og smiler.

De siste årene har produsent Frank Mosvold vært styreleder for festivalen. Han får mye inspirasjon gjennom å jobbe med festivalen, og se hvor mottagelige ungene er.

Jeg håper festivalen kan hjelpe andre filmskapere slik det gjorde for meg , sier Mosvold og tenker på drahjelpen han fikk til sitt "Hubert"-prosjekt for snaut ti år siden da de ble vist under festivalen.

Det er synd det bare er 15-, og ikke 35-årsjubileum, så jeg kunne opplevd dette da jeg var liten , sier Mosvold og ler.

Celebre gjester

Mosvold har æren for at festivalen til sitt jubileum har fått svært celebre gjester. Tre representanter for Aardman Animations kommer, selskapet som står bak suksesser som "Sauen Shaun" og "Wallace and Gromit".

De vil jeg sette helt på toppen når det gjelder gjester til festivalen , sier Monrad-Krohn stolt.

Det er helt fantastisk. De utgjør gullstandarden når det gjelder underholdning for barn. De har integritet i det de lager, samtidig som det er underholdende. Jeg skal ta mye notater , sier han.

Internasjonal prestisje

Monrad-Krohn antar at over 150.000 barn og unge har vært innom festivalen siden oppstarten i 1998. Selv om han hadde store tanker da de startet, hadde han ikke trodd festivalen skulle bli så omfattende som den er i dag.

Jeg håpet tidlig at vi skulle vokse. Vi bygget gradvis på fundamentet, som var å vise film og arrangere verksteder. Vi hadde ett verksted første gang, nå har vi en haug med verksteder. Vi har utviklet stor internasjonal prestisje i bransjen, og det er viktig for festivalen , sier han.

På avslutningsdagen lørdag skal festivalen dele ut Film & Kinos Barnefilmpris, ECFA-prisen og Ludi-prisen. Vinneren av manuskonkurransen, som Barnefilmfestivalen arrangerer i samarbeid med Sørnorsk filmsenter, blir også avslørt da.

Det kom inn 63 bidrag, og det ser ut som det er høyt nivå på årets konkurranse , sier festivalkoordinator Even Thunes Jensen.