KRISTIANSAND: — Det stemmer at vi har måttet søke om å få fyre opp en sigarett under forestillingen, sier direktør ved Kilden, Arild Strømsvåg.

Én gang tidligere

Ifølge røykeloven må det søkes om tillatelse hver gang det skal røykes fra en scene. Både arbeidstilsynet og kommunen må involveres i arbeidet.

— Jeg har vel vært borti denne problemstillingen én gang tidligere i min ti år lange karriere ved teateret. Det var i fjor da vi skulle begynne på prøvene til Kjell Askildsens "Den som dikter lyver ikke". En av karakterene skulle røyke, men vi løste det heller ved at vedkommende tygde på et drops. Da var det en gutt med i stykket som var en del på scenen, sier Strømsvåg.

Improvisere

Denne gangen er det snakk om å fyre opp en spesiell urtesigarett. Det skal røykes et par trekk før sigaretten stumpes. Kilden har fått hentet inn de nødvendige tillatelsene til at røyken kan fyres opp.

— For oss er dette helt uproblematisk. I noen sammenhenger kan det å tenne opp en røyk være en svært viktig del av en teateroppsetning. I andre sammenhenger kan vi improvisere og heller bruke andre virkemidler, sier Strømsvåg.

Advarsel

Før teppet går opp fredag 2. november må det opplyses om at det kommer til å bli røykt fra scenen. Slik er hverdagen på teateret etter røykelovens inntreden.

— Dette gjør vi slik at folk med forskjellige lungelidelser skal få en advarsel om dette i forkant av forestillingen, sier Are Vegusdal ved samfunnsmedisinsk enhet i Kristiansand kommune.

Må ikke sjenere

I sin godkjennelse til Kilden skriver kommunen blant annet:

Når det gjelder denne søknaden om dispensasjon fra røykeforbudet til å få lov til å røyke på scenen i forbindelse med en teateroppsetting, har miljørettet helsevern ingen motforestilling. Imidlertid må røykingen skje på en slik måte at publikummere med ulike former for lungelidelser kols og lignende ikke lider overlast.

Trøbbel i Oslo

Røyking på scenen ble en arbeidsmiljøsak på Nationaltheatret i Oslo i vår da arbeidstilsynet fikk klage fra en ansatt i teknisk avdeling som ble plaget av røykingen i forestillingen «Anna Karenina». Den gang sa tilsynsleder Pål Strand at søknader om røyking sjelden ble avslått, men at man måtte være nøye med å diskutere røyking med verneombud og de ansatte før en søknad ble sendt av gårde.

— Røykeloven skal ivareta de ansatte og publikum. I denne saken opplever vi det ikke problematisk. Det er snakk om en kort sekvens med røyking i tillegg er det ganske god ventilasjon i Kilden. Likevel forutsetter vi at publikum gjøres oppmerksom på at det røykes både ved inngangen til salen og i programmet, sier Vegusdal.