KJÆRLIGHET: Janne (Maria Bonnevie) og William (Kristoffer Joner) var kjærester i ungdommen. En sommer forlater Janne sin samboer for å tilbringe sommeren med William. Da oppstår det problemer. Foto: Erik Aavatmark
KOMMER TIL KRISTIANSAND: Sara Johnsen er en av gjestene under Filmdagen, og regissøren skal prate om sin siste film etter visningen. Her er hun under opptakene til "Uskyld". Foto: Erik Aavatsmark

KRISTIANSAND : Mandag er det klart for den femte utgaven av Universitet i Agders Filmdager. Skjønt, i år heter det kun Filmdagen. For mens det tidligere år har vært program over både to og tre dager, skjer i år alt mandag 29. oktober.

Filmdagen skal vise Sara Johnsens "Uskyld", og regissøren vil sammen med produsent Turid Øversveen ha en samtale med Cinematekets Irene Torp Halvorsen rett etter visningen på Fønix.

— Vi har fått en god film til Filmdagen, som vi får vise før den har norgespremiere fredag 2. november, sier Christine Helland, som er med å arrangere Filmdagen.

- Anerkjent og spennende filmskaper

— Sara Johnsen er en godt anerkjent og spennende filmskaper som jeg tror studentene synes det kan være interessant å møte, sier Petter Benestad, kinodirektør ved Kristiansand kino, som er en av UiAs samarbeidspartnere under Filmdagen.

ANERKJENT: "Uskyld" er Sara Johnsens siste spillefilm. For hennes to foregående, "Vinterkyss" og "Upperdog", har hun vunnet blant annet Filmkritikerprisen for regi og Kanonprisen for beste regissør og beste manus for begge, samt Amandaprisen for beste regi for "Upperdog". Foto: Larsen, Håkon Mosvold

"Uskyld" handler om Janne, spilt av Maria Bonnevie, som møter igjen sin ungdomskjæreste William, spilt av Kristoffer Joner. Hun forlater sin samboer for å tilbringe sommeren med William. Senere på høsten, langt inne i skogen, blir Janne ved en tilfeldighet oppdaget av en kanopadler. Hun er svært medtatt og sammen med henne ligger to døde menn. Uskyld er historien om disse tre, om hvem de var og hva de lengtet etter.

Spørsmål fra publikum

Filmen fikk svært god omtale da den ble vist under den anerkjente filmfestivalen i Toronto i september, og både Hollywood Reporter og Variety har gitt den gode anmeldelser. Helland tror regissør Johnsen skal få nok å svare for når publikum inviteres med i samtalen etter visningen.

— Jeg tror mange er interessert i hvordan hun jobber med skuespillere på sett, og hvordan hun velger de ulike fotoutsnittene. Samtidig lurer nok mange på hvordan de skal komme seg inn i bransjen, inn i filmmiljøet. Og noen er nok interessert i å høre hva hun tenker om mottakelsen filmen fikk i Toronto, sier Helland, som selv studerer til master i kunstfag på UiA.

Etterspurte seminarer

Senere på dagen blir det fire forskjellige seminarer. Kirsten Bonnén Rask fra Sørnorsk filmsenter skal fortelle om å skrive filmmanuskript, Ola Røyseland fra Samsen skal ha seminar om kreativitet, representanter fra Uia og Noroff skal fortelle om 3D tracking systemer, mens Fernando Velasquez deler sin kunnskap om filmmusikk. Velasquez har komponert musikken til filmer som "Uskyld" og "Babycall".

— Seminarene i år er mer interessante enn tidligere. Vi har laget et program ut i fra hva folk har etterspurt, forteller Helland.

— Det var kinoen som i sin tid tok initiativet til samarbeid med UiA om en slik dag. Hensikten var tosidig; vi ønsket å gjøre studentene oppmerksomme på kinoen, samtidig som vi ønsket at UiA og andre utdanningsinstitusjoner skulle ha større fokus på film som studieretning, sier Benestad.