KRISTIANSAND: I neste uke arrangeres Filmquart i Kristiansand med et stort antall nye og tøffe filmer. Men de to norgespremierene førstkommende fredag er mer milde i formen. Det dreier seg først om nok en svensk romantisk komedie som heter Miffo, og som er blitt en publikumssuksess i hjemlandet med en halv million solgte billetter.

Her møter vestkantgutten Tobias som overrasker alle ved å velge å bli prest. Men i sin menighet i et av Stockholms mindre prominente strøk møter han Carola som kommer fra et helt annet miljø.

Den forheksede Ella er et amerikansk fantasy-eventyr, om piken som fra fødselen av blir tvunget til absolutt lydighet. En fe har forhekset henne til å utføre alt hun blir kommandert til — også av en ondskapsfull stemor og stesøstre. Men sånn kan man jo ikke ha det i lengden.

DVD-TIPS

En av vårens store filmer er nå å finne i videohyllene. Når du minst venter det med stjernegalleriet Jack Nicholson, Diane Keaton og Keanu Reeves fikk terningkast fem av Fædrelandsvennens Knut Holt da denne romantiske komedien hadde norgespremiere midt i februar. Nicholson spiller her en 63-årig plateselskap-sjef som aldri har vært sammen med noen kvinne over 30. Så møter han moren til sin siste flamme.

Terningkast fem fikk også den spanske filmen Bola som ytre sett er en film om barnemishandling, men det er like mye om mangel på kjærlighet. Kula er kallenavnet til filmens hovedperson, gutten Pablo, som lever i en gold og fiendtlig verden. Han blir terrorisert av sin ynkelige far. Vendepunktet kommer når en ny gutt introduseres i Pablos klasse.

Ellers merker vi oss at de fabelaktige filmene om Leningrad Cowboys, laget av finske Ari Kaurismäki, nå er tilgjengelige på leiemarkedet. Dette gjelder også konsertfilmen Total Balalaika Show, en dokumentarfilm fra et show i Helsinki en junidag i 1993, da de finske kultstjernene opptrådte sammen med Den Røde Armes kor og ballett.