Rally er tittelen på Bjørn Ingvaldsens tredje novellesamling. Tidligere har han skrevet både romaner, barnebøker og kriminalromaner.

Denne samlingen består av elleve noveller som gir et godt innblikk i ganske vanlige menneskers hverdag i et alminnelig vestlandsk kystmiljø noen år tilbake. De fleste av fortellingene er preget av ro og ettertanke, helt unntaksvis brukket opp med dramatiske innslag. Personene vi møter har god aldersmessig spredning, fra barnestadiet til oldingealderen, men med hovedvekt på middelaldrende personer som er hengt opp i hverdagens byrder og som grunner over hvordan livet ble og hva som kunne ha vært annerledes.

Omsorg og omsorgssvikt er fremtredende trekk i Ingvaldsens fremstillinger. Novellen «En tur i parken» gir et godt bilde av temaet. Vi møter en mann i 50-årene som tar seg av et forsømt barn i nabolaget, der moren er opphengt i alkohol og festing. Dette er en øm og var skildring om et menneskelig forhold, preget av godhet og omtanke.

Det mest ambisiøse innslaget er representert ved tittelnovellen Rally, fra engelsk; å samle seg (after defeat or confusion.) Her fører forfatteren oss med på en flokete ferd i sinnets irrganger. Langs den kronglete veien ligger det gjemt en gammel ugjerning.

Bjørn Ingvaldsens fortellinger vekker gjenklang. Vart, men tydelig avdekker han følelser; avmakt, resignasjon, vemod, ensomhet, men også stille glede i stemningsfulle møter mellom sjel og natur.

Hannelore W. Langstrøm

BOK

Rally

Forfatter: Bjørn Ingvaldsen

Noveller

Forlag: Wigestrand