BOK

Svindel og bedrag!

Kunsten å kjøpe politikere,

lure velgerne og gjøre

mediene tannløse.

Forfatter: Greg Palast

Forlag: Spartacus

Det forrige presidentvalget i USA ble som kjent avgjort med meget knapp margin. Først etter lengre tids usikkerhet om utfallet, ble George W. Bush utpekt som vinner i Florida med kun 537 stemmers overvekt.

Det kom tidlig fram at mange stemmer ble urettmessig annullert i valget, og at disse i overveiende grad tilhørte svarte demokrater. Al Gore og demokratenes kampanje for å få i stand et omvalg ble imidlertid iherdig motarbeidet av Floridas valgetat med Georges guvernørbror Jeb i spissen.

Til slutt bestemte Høyesterett — der republikanerne er i flertall - å erklære valget som gyldig. Storebror George kunne dermed rykke inn i Det hvite hus sammen med sine nykonservative våpendragere.

Den kjente gravejournalisten Greg Palast bestemte seg for å gå valget i Florida nærmere etter i sømmene. Palast, som har skrevet blant annet for de britiske avisene The Guardian og The Observer, og som har vunnet en rekke priser for sin undersøkende journalistikk, hadde en mistanke om at fjerningen av svarte, demokratiske velgere fra valglistene ikke var noen tilfeldighet.

Han fikk snart bekreftet sine antakelser da han fikk snusen i at Floridas valgetat hadde betalt firmaet ChoicePoint millioner av dollar for å «renske» listene i forkant av valget i 2000. Kontrakten, som Palast fikk tak i, sa klart at målet var å fjerne flest mulig navn. Personer med like, eller ganske like navn, som straffedømte (som etter Floridas lover ikke har anledning til å stemme) ble fjernet.

Ved nærmere undersøkelse av listen over slettede personer, fant han at dette i nesten alle tilfeller rammet den afroamerikanske befolkningen, og han fant beviser for at ChoicePoint ble instruert til å slette flest mulig svarte velgere og til å bevisst benytte metoder som ga feil resultat. Dette ble da også innrømmet av representanter for firmaet under en kongresshøring i 2001. 90 prosent av USAs afroamerikanske befolkning sympatiserer med Demokratene. Palast har påvist at så mange som 90.000 svarte (og til dels spansktalende) urettmessig ble forhindret fra å stemme ved valget i Florida. På bakgrunn av de 537 stemmene som offisielt avgjorde valget i republikansk favør, kan en la forfatterens lakoniske kommentar oppsummere valgfarsen i solskinnsstaten: «Når pappaen din har vært president og det er broren din, guvernøren i Florida, som teller stemmene, behøver du ikke vinne et valg for å bli president.» (s. 325).

Men skandalen stopper ikke der. Også stemmemaskinene som ble benyttet ved valget i Florida bidro til at svarte, demokratiske stemmer feilaktig ble annullert. Konfidensielle dokumenter som Palast fikk tak i, viste at langt flere stemmesedler ble avvist - og dermed ikke tatt med i opptellingen - i fylker med en overveiende svart befolkning enn i fylker der hvite utgjorde flertallet. I de førstnevnte tilfellene ble 1 av 8 stemmer kjent ugyldige, mens det i hvite fylker kun var 1 av 50 stemmer som ble forkastet. Feilmarginene gikk altså systematisk i svartes disfavør, og var ifølge forfatteren et ledd i en bevisst plan.

Palasts avsløringer om valgfusket i Florida preget tidlig førstesidene i britiske aviser som The Guardian og The Observer, samt var hovedoppslag i BBC. Men i USA var det stille; som forfatteren skriver ble saken «slått opp på side 0 - historien ble rett og slett ikke omtalt i amerikanske aviser». (s. 20). Palast retter i denne forbindelse harde anklager mot amerikanske aviser og tv-stasjoner, som heller enn å kringkaste hans historie om en bevisst, kalkulerende svindel for å få Bush valgt til president, fungerer som mikrofonstativ for landets eliter og poliske establishment.

George W. Bush skulle aldri vært USAs 43. president. I forbindelse med det nært forestående presidentvalget, er det ifølge Palast store muligheter for at han kan jukse seg til en ny periode i Det hvite hus. I et forventet jevnt race mellom Bush og John Kerry, vil førstnevnte kandidat ha den fordel at svarte velgere i enda større grad enn ved forrige valg risikerer å bli strøket fra valglistene. Dels skyldes dette at en ny lov har pålagt alle delstatene å følge Floridas system med å renske listene for «mistenkelige» velgere, det vil si velgere som har en anmerkning på rullebladet. Som kjent er svarte overrepresentert i statistikken over tidligere straffede.

I tillegg er systemet for kontroll av velgerregistrene i hver enkelt delstat endret. Mens dette tidligere ble overvåket av komiteer med representanter fra begge partier i alle stater unntatt Florida, er det nå én person - statssekretæren - som har ansvaret for hvem som kan og hvem som ikke kan avlegge stemme. Mulighetene for at det blir flere stater som vil jukse med valglistene er derfor store.

Et annet usikkerhetsmoment er det nye systemet med elektroniske stemmemaskiner, som vil bli benyttet i 42 delstater under valget 2. november. Bush-administrasjonen har imidlertid avvist kravet om kvittering for avlagt stemme, og ifølge Palast er det all grunn til å frykte at det nye, uprøvde systemet vil øke antallet ugyldige stemmer og dermed sementere republikanernes etniske forsprang i enda sterkere grad.

Greg Palasts avsløringer om hvordan republikanerne manipulerte valget i Florida, er en av flere banebrytende avsløringer i denne internasjonale bestselgeren som nå er tilgjengelig - i en oppdatert versjon - på norsk. Bokens avsløringer om hvordan Bush stanset FBI-etterforskningen av Saudi-Arabias støtte til terrororganisasjoner, utgjør et viktig grunnlag for Michael Moores siste film - Fahrenheit 9/11. I sum er dette en hardtslående, energisk og ikke minst drivende god bok som på en nyansert, grundig - og morsom - måte avslører skjulte, ubehagelige sannheter.

Erlend Tollevik

Cand.philol