En rekke ulike skikkelser går inn og ut av Rune Salvesens første roman, Pur morgen. I denne lille fortellingen handler det vesentlig om unge mennesker som har havnet utenfor det gode selskap; outsiderne. Mange av dem er stoffavhengige for å holde ut tilværelsen. Vi møter den unge psykisk ustabile mannen Dandy, som holder til i en rehabiliteringsbolig, narkomane Tessa, på sykehusets bevoktede avdeling, prostituerte Monika som tar imot kunder hjemme, psykotiske Lydia som har prøvd det meste av beroligende tabletter, Milan som har forelsket seg i Monica, uteliggeren Jimmy, og tre eksperimenterende hasjrøykende ungdommer, for å nevne noen.

Som tittelen antyder utspiller handlingen seg tidlig om morgenen. I løpet av noen få timer, omgitt av byens oppvåkning og stadig raskere puls, får vi del i personenes liv, og følger dem inn i en ny dag.

Togstasjonens venterom er sentral i forløpet. Der starter og stopper historien. Dit kommer uteliggeren for å drikke morgenkaffen, og det unge paret for å vente på toget som skal føre dem langt bort til et nytt liv sammen. Noen steinkast unna vandrer Lydia rundt på taket av en tietasjes bygning for å begå selvmord.

Pur morgen er ingen sensasjonell bok, men Salvesen har tegnet et krast og klart virkelighetsbilde fra en alminnelig by på en alminnelig dag, og han har gitt ansikt til både håpet og håpløsheten.

Hannelore W. Langstrøm

BOK

Pur morgen

Forfatter: Rune Salvesen

Roman

Forlag: Cappelen