SØGNE: Blant et stort antall malerier, ikke rent få i ganske stort format, er det noen av de aller minste som umiddelbart tiltrekker seg oppmerksomheten. Det er malerier som fremstiller elektriske brytere, sånne som vi alle har på veggen. De er hengt opp så snedig og er så dyktig utført — nesten som illusjonskunst - at en fristes til å trykke på dem for å se om det skjer noe.

De som kjenner Tormod Ropstads bilder fra før, vil ikke overraskes over motivene. Men imponert over den malertekniske fullkommenhet kan en godt bli.

— Det er vel kanskje ikke helt inne i tiden å male slik, men jeg gjør det likevel. Jeg har stor glede av det. Det er noe med å få øynene opp for de tingene vi omgir oss med i hverdagen, de vi nesten snubler i fordi vi ikke lenger ser dem. Disse enkle tingene danner vår visuelle hverdag. Jeg vil gjerne løfte dem opp og vise dem fram, hvor vakre de er - eller kan være, sier Tormod Ropstad.

Kunstnerkameratene Tor Gamman og Tormod Ropstad har stilt ut sammen mange ganger før. I de senere årene har de stilt ut i Berlin og i Treviso i Italia. Men nå har de inntatt Søgne gamle prestegård med malerier i både små og store formater, med motiver som spenner fra elektriske brytere og lyspærer, via ledningsstumper og maskindeler til fabrikkbygninger og templer i dystre og mindre dystre farger.

Denne gangen har de to funnet tiden inne til å fylle ut rommet mellom de malte flatene med tredimensjonal kunst, eller skulptur om man vil. Den oppgaven har belgiskfødte, men nordmann gjennom 20 år, Rudi Willem, fått. Han stiller med torsoer i armert betong og med voksfigurene torsoene er støpt rundt.

— Dette er en serie som begynte med ord, med bokstaver. Denne torsoen er laget av ordet «bedre, «beter» på nederlandsk. Der inne henger et krusifiks som er dannet av Jesu ord om kjærligheten. Det er ikke bare Jesus som er korsfestet, også ordene er korsfestet, sier Rudi Willem når han viser fram sine verk.

Ropstad og Gamman er velkjente for det sørlandske kunstpublikum. Rudi Willem stiller ut for første gang på Sørlandet. Han flyttet til Kristiansand for tre-fire år siden og er nå kollega av Ropstad som kunstfaglærer på Tangen videregående. Tor Gamman er kjent både som psykiater og som kunstner.

Utstillingen åpner i morgen og det blir åpningstale ved professor og forfatter Paul Leer Salvesen. Utstillingen skal henge like til 9. oktober.