KRISTIANSAND:Det er ikke noe jeg heller vil spille, enn dette. Det er en drømmerolle, en rolle jeg ikke kunne si nei til. Det er en ære å få være ”Kjutta” , sier Rune Andersen til fvn.no.

Det er Kristiansand barne- og ungdomsteater (KBUT), Det Dramatiske Selskab og stiftelsen ”…like til Betlehem” som står bak ”Musikalen om Oluf Severin”, og Alex Scherpf og Asbjørn Arntsen har fått ansvaret for manus og musikk. Musikalen har premiere 17. november, og Scherpf tror den kan endre folks oppfatning av byorginalen ”Kjutta”, som egentlig het Oluf Severin Andreassen.

Ja, den kan nok det. Den kan i hvert fall gi et nærmere forhold til han. Folk flest kjenner han bare gjennom de gamle vitsene han er tillagt. I musikalen blir han et menneske, gjennom Rune, og vi får innblikk i noe av det som var hans mørkere sider , sier Scherpf.

— Han var med å prege min oppvekst, og jeg har lyst til å være med å formidle min bys nære fortid, legger Andersen til.

Musikalen vil ta opp både store og små begivenheter i byens historie fra 1905 til 1955 gjennom øynene til ”Kjutta”, og Scherpf kan fortelle at det blir litt á la filmen «Forrest Gump». Der blir en del av USAs historie fortalt gjennom hovedrollepersonen, spilt av Tom Hanks.

Scherpf og Arntsen har planer om å kombinere amatørteatermiljøet i byen med flere av de profesjonelle skuespillere som startet sine karrierer i Agder Teater. Flere er allerede forespurt, og alle har vist positiv interesse. Men en travel hverdag på norske teaterscener gjør det til en utfordring å sette sammen drømmeteamet duoen ønsker seg.

Det Dramatiske Selskab fikk æren av å åpne teateret i 1976, etter oppfordring av styret i Kristiansand Teater, som det het den gang. Nå får de også æren av å spille det siste stykket som settes opp i Agder Teater, før åpningen av Kilden.

Det blir et rungende farvel med teateret, som har vært vårt andre hjem i mange år. Det var en liten utfordring å få leid hovedscenen, i og med at teateret lukkes 1. juli. Men vi har fått en avtale med Kristiansand Eiendom, som overtar som eiere, at det skal gjenåpnes for oss i november og desember. Vi har en intensjon om at dette skal bli årets juleforestilling , sier Inger Johanne Mæsel i Det Dramatiske Selskap.

ET SISTE FARVEL: Nina Brekke (KBUT), Ivar Kirkhus ("...like til Betlehem", Alex Scherpf (tekst), Rune Andersen ("Kjutta"), Asbjørn Arntsen (musikk) og Inger Johanne Mæsel (Det Dramatiske Selskab) går sammen for lage den siste forestillingen i Agder Teater. Det blir "Musikalen om Oluf Severin", som har premiere 17. november. Foto: Tore Andre Baardsen