Et band og en artist fra Sørlandet er med når Fædrelandsvennens anmelder Rune Slyngstad summerer plateåret 2011. Både Honningbarna og Jonas Alaska er å finne på listen over de fem beste norske utgivelsene dette året.

Hva mener du? Si din mening og gi oss dine platefavoritter!

Fvn.no gir deg listen og anmelderens begrunnelse.

Her er Rune Slyngstads topp fem internasjonale album

1. Ryan Adams: Ashes & Fire (Americana)

Amerikanske Ryan Adams pepret fansen med nye plater i et vilt tempo i perioden 2000 til 2008. Så tok han seg en pause og kom tilbake med et kanonalbum i år. Dette kan godt komme til å bli stående som hans aller beste utgivelse. Her er dvelende og melodiøs gåsehudrock fra begynnelse til slutt. Vakkert og melankolsk. Når man hører åpningslåten «Dirty Rain», får man lyst til å bli med både gjennom ilden og asken etterpå. Sterke saker!

Lytt til albumet

2. Mastodon: The Hunter (Heavy Metal)

Aldri har Mastodon hatt en så flott pakke å by på. Det forteller det meste, for bandet fra Atlanta leverte sterke saker også på sine fire foregående album. Her er en super blanding av metall, klassisk rock og progrock. Hele veien er melodiene sterke og fengende. Dette er aggressivt og massivt med omtrent like deler av tilgjengelighet og avansert og velspilt tungrock.

Lytt til albumet

3. Alison Krauss & The Union Station: Paper Airplane (Country)

Hun har stemmen, bandet Union Station har de suverene instrumentalistene. Når Alison Krauss synger, og når Jerry Douglas klimprer på sin dobro, handler det om pur musikklykke der bluegrass møter country og pop. Låtene er bare så fine, og her er det bare å kose seg.

Lytt til albumet

4. Ron Sexsmith: Long Player Late Bloomer (Pop)

Nydelig. Kanadiske Ron Sexsmith har holdt på lenge med sin sangskriverkunst i sporene etter Paul McCartney, Elton John og Crowded House. Her stiller han med en uimotståelig låtrekke. På tide å sjekke ham ut nå.

5. Arctic Monkeys: Suck It And See (Pop/Rock)

Alex Turner og de andre i britiske Arctic Monkeys var purunge debutanter da de gjorde konsert under Quartfestivalen. Nå har de blitt bråmodne og leverer en miks av tøffe rockelåter, britpop og amerikanske elementer på en usedvanlig autoritær, voksen og sterk måte.

Lytt til albumet

Her er Rune Slyngstads topp fem norske album

1. Jonas Alaska: S/T (Pop)

Han er så leken, og det høres så lett ut. Men det er selvsagt ikke lett å lage et pop-album som dette. Slentrende, underholdende og fengende. Jonas Alaska fra Åmli er unik. Han har identitet. Hans musikk har sjel. Han skaper fargerike tekster mikset med varierte melodier som hekter lytteren på kroken enten låten heter «In the Backseat» eller han går inn i sorg og savn på den dvelende og mollstemte «October».

Han er ingen ny Bob Dylan, for vi skal ikke klistre på ham den merkelappen, men Jonas har klart å finne seg en egen stil der både Dylan, Paul Simon og Paul McCartney lurer i kulissene. Men verket og albumet; det er Jonas Alaska sitt.

Lytt til albumet

2. Ane Brun: It All Starts With One (Pop)

Tidligere har Ane Brun nærmest vært limt fast til sin Morgan-gitar. Det er bare store artister som våger å riste av seg gitaren sin og en formel som har gitt stor suksess tidligere. Ane Brun søker nye veier, et nytt uttrykk. Uten at det er grunn til å savne det gamle et eneste sekund. For stemmen kjenner vi igjen. Den er sterkere enn noensinne. Lydbildet er dynamisk og forførende. Låtene glir inn sakte og sikkert inn, og blir som gode venner man må ha en dose av ganske ofte.

Lytt til albumet

3. Lars Vaular: Du Betyr Meg (HipHop)

Nok en artist som våger å prøve noe nytt, noen nye grep. Lars Vaular har laget årets beste hiphop-album. Han er ikke så lystig og kommersiell han var, og som ga ham det store gjennombruddet sist, men låtene holder lengre. Låtene har også en kvalitet på et nivå over det han har prestert før. Her er både frykt, tåke og andre uromomenter som legger seg som et mørkt slør over låtene. Det er pirrende. Og veldig bra.

Lytt til albumet

4. Honningbarna: La Alarmane Gå (Punk)

Punk er in igjen takket være Honningbarna. Punk på morsmål. Punk med cello. Honningbarna har ikke bare vært et friskt pust i den norske rockefloraen i 2011. De har vært en sterk storm på alle scener rundt omkring i landet. De låter også bra i hermetisk tilstand. Fortsatt!

Lytt til albumet

5. CC Cowboys: Innriss (Pop/Rock)

Herlige veteraner. Lekker produksjon. Fine låter. Bandsjef Magnus Grønneberg skriver kloke tekster som det sømmer seg for en mann midt i livet. CC Cowboys har blitt et band å stole på i sin andre fase av karrieren.

Lytt til albumet

Hva mener du? Si din mening og gi oss dine platefavoritter!