KØBENHAVN: Fire kunstnere er med i NBeX-prosjektet, som er galleri NB's utstillingsplatform for up-coming kunstnere. Blant dem er kristiansanderen Erik Pirolt, mannen bak installasjonen "Do not look into The Eyes" som tidligere både har sjokkert, skremt og overrasket det lokale publikumet da den stod på Tangen Videregående skole i Kristiansand.

Se video av installasjonen nederst i artikkelen.

Det er ikke første gang Pirolt får kraftige reaksjoner på kunsten sin. I 2002 ble han sammen med Stian Pollestad utsatt for sterk kritikk fra Odderøyas Venner i forbindelse med byggingen av "kunsthytter" i trærne.

Overraskelser

Samme år stod de to kunstnerne bak den originale utstillingen "Fotomanipuling" i Christianssands kunstforening. Sammen med Pollestad og Trond Nicholas Perry er også Pirolt en av mennene bak kunstbåten "K.Y.S.A.", som nå star lagret på Odderøya. Pirolts arbeider er med andre ord ofte av den utfordrende sorten, og ifølge danske galleri NB minner de ofte om første stadiet av en realiseringsprosess, hvor fantasi tar form og oppnår en mer håndgripelig, kanskje overraskende, karakter.

To norske, to danske

Målet med utstillingen på galleri NB København er i så måte nettopp å få publikum til å overraskes av egne reaksjoner og plasseres i grenselandet mellom fantasi og virkelighet. Derfor tittelen, "Surprise". Pirolt stiller ut sammen med nordmannen Henrik Kleppe og de to danske kunstnerne Kirsa Andreasen og Dennis Seide.

Erik Pirolt arbeider med de fleste kunstmedier, deriblant tegning, grafikk, maleri, skulptur, installasjon, film og foto. Han har utallige utstillinger bak seg, både i Norge, Danmark, England, Tyskland og Holland. I 2010 mottok han Kjell Nupen-fondets kunststipend på 70.000 kroner.