VALLE : Fædrelandsvennen møtte Øystein Kikut (62) I heimen hans i Valle der han øvde foran konserten i Spelestoga. Blant notene hans ligger en påkostet trykksak, resultatet av hans treårige fordypning, ja endog forskning, i klassisk musikk fra middelaldersk kirkemusikk på 800-tallet til de moderne klassikere. Noe av dette får publikum høre i morgen.

— Sentralt i denne pianokonserten står Magnus-hymnen som er det første nedskrevne musikkstykket i norsk musikkhistorie. Dette verket er et felles frø for folkemusikken og kunstmusikken, sier pianisten med utdanning både fra Musikkonservatoriet i Oslo og i Wien.

Ikke framført tidligere

Etter åpningskonserten i Valle ønsker han å ta på seg konsertoppdrag med bakgrunn i det kunstmusikkhistoriske stoffet han har fordypet seg i

— Det er materiale her som aldri er framført før, sier Kikut.

Før Øystein Kikut kommer så langt at han drar på turné med stoffet sitt, er det mye som skal skje under Kulturveka i Valle 2012. Det vil si, allerede i kveld «tjuvstarter» Valle Mållag med foredrag av professor Arne Torp om vallemålet.

Trial og gourmetmat

TO SCENER: Kim André Rysstad, aktuell på to scener under kulturuka i Valle. Foto: Johs bj rkeli

Mandag blir det quis-kveld og konsert med Bykles fremadstormende musiker Trym Bjønnes. Det skjer på Valle Motell.Tirsdag holder elever ved Setesdal Folkehøgskule trialoppvisning. Onsdag er det bamsefest på Valle Bibliotek. Om kvelden er det konsert med Kim André Rysstad med band. Hit kommer også bluesmannen Knut Reiersrud.

Torsdag er det matkurs der Kristine B. Forde skal vise hvordan man kan lage gourmetmat av lokale og kortreiste råvarer.

Country, moter og ødemark

Fredag er det både dans og topp countrymusikk på Sølvgarden når Honky Tonk Agels med blant andre Tove Bøygard og Karin Wright spiller opp. Her er Kim André gjesteartist.

Lørdagen er det «Damenes aften» i Vallehalli. Primus motor for Kulturveka, Leif Kvinlog, sier til Fædrelandsvennen at denne kvelden med moter og utstilling kun er for damer.

Kulturveka 2012 avsluttes søndag med Oddgeir Bruaset som forteller om TV-seien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Bruaset holder på med et innslag fra Valle også.

11 år

Under hele Kulturveka viser Anita B. Svaler fotokunst i Husfliden, mens Kristin Brokke stiller ut sine malerier i Valle frikyrkje

Det er 11. året at det arrangeres kulturuke i Valle. Det er Folkeakademiet i Valle som organiserer det hele og står for de største konsertene, mens de øvrige som deltar står fullt og helt for de andre innslagene selv.