KRISTIANSAND: Det sa kulturdirektør Stein Tore Sorthe da han torsdag stilte på styremøtet til Stiftelsen for store kulturanlegg i Kristiansand, populært kalt Lille-Cultiva.

Stiftelsen disponerer i dag drøye 30 millioner kroner, men har ikke fått en eneste søknad om tilskudd på bordet i 2012. I sine selvpålagte retningslinjer har styret bestemt at de bare kan gå inn med toppfinansiering til prosjekter som har grunnfinansieringen på plass. Heller ikke vil de gi penger til renovering av eksisterende bygg.

— Dette står det ingen ting om i formålsparagrafen, men er noen veldig strenge kriterier dere har pålagt dere selv, påpekte Sorthe.

Lite sannsynlig

For sjansen er minimal for at Kristiansand de nærmeste årene skal få et nytt stort kulturbygg som har grunnfinansieringen i orden, skal vi tro kulturdirektøren:

— I Kristiansand kommune er det investeringsstopp, og det er svært lite sannsynlig at staten vil gå inn i nye bygg med det første etter at Kilden er nedbetalt i 2015, sa Sorthe.

Han viste til Agder Naturmuseum og Stiftelsen Arkivet som forgjeves forsøker å komme inn på stasbudsjettet med sine nye prosjekter.Stein Tore Sorthe var invitert av styret for å orientere om "mulige fremtidige kulturanleggprosjekt i Kristiansand", og ga en fyldig redegjørelse om alt fra den nye kulturstrategiens satsing på Kvadraturen og Odderøya, til renoveringsprosjekter og mer luftige ønsker om litteraturhus og klatrehall.

— Hvis noe av det dere har sett her kan realiseres ved at dere aktivt går inn og gjør en forskjell, bør dere vurdere å gjøre det, sa kulturdirektøren. Han ba styret se til moderstiftelsens nye strategi som ble vedtatt før Cultiva ble midlertidig lagt i møllpose:

— Cultiva har vedtatt at de ikke vil være "postkasse", men aktivt søke aktuelle, interessante samarbeidspartnere for å utvikle prosjekter i felleskap. Dere bør vurdere det samme, sa Sorthe.

Kan tolke fritt

— Det er riktig at vi har selvpålagte retningslinjer som vi står fritt til å tolke, så ingen ting er utelukket, sa styreleder Jan Oksum.

I likhet med resten av styret fulgte han kulturdirektørens presentasjon med stor interesse, og registrerte at det ikke skorter på gode ønsker.

Men om Lille-Cultiva selv vil gå aktivt ut, er tvilsomt:

— Nå får vi først se om det kommer noen søknader. Det gjelder å være passe utålmodig, for det kan dukke opp interessante ting. Skal vi selv gå aktivt ut, vil det kreve en helt annen administrasjon enn vi har i dag, og det er en ambisjon som ikke er helt naturlig i utgangspunktet, sier Oksum til Fædrelandsvennen.

Administrasjonen består i dag av forretningsfører Knut Dannevig, og han opplyste at telefonen begynte å ringe umiddelbart etter at Fædrelandsvennen publiserte sin artikkel om at stiftelsen ikke mottar søknader.