KRISTIANSAND: – Det er flott at filmen er verdig til å bli nominert til en slik pris, sier Vestad.

Frode Vestads dokumentar «Dømt til å leve» og Jonas Matzow Gulbrandsens kortfilm «Everything Will Be OK» er to av de ni nominerte filmene til Kulturdepartementets menneskerettspris for norsk kortfilm. Prisen ble etablert i 2004 for å inspirere til kunstnerisk eller dokumentarisk behandling av menneskerettighetsspørsmål på film og bidra til å avdekke brudd på menneskerettighetene.

Vestads film forteller den sterke historien til Edith Notowicz, som overlevde Dr. Mengeles grusomme eksperimenter i Auschwitz under andre verdenskrig. Gulbrandsens korfilm handler om to unge fyrer som bestemmer seg for å utforske landet utenfor. Reisen vil styrke deres vennskap, men forandre livene deres for alltid.

– Det er helt fantastisk å bli nominert. Vi hadde aldri tenkt at filmen skulle komme så langt. Jonas er utdannet journalist også, og er opptatt av formidlingen. Dette er veldig moro, sier Stine Blichfeldt i De jentene der Filmproduksjon, som var produsenter på Gulbrandsens film.

Gulbrandsen er for tiden i Polen, og har ikke svart på fvn.nos henvendelser.

Hele nominasjonslisten er ikke offentliggjort av Norsk Filminstitutt. Prisen deles ut hvert annet eller tredje år, og vinnerfilmens regissør tildeles 50.000 kroner. Tidligere vinnere av Menneskerettighetsprisen er Jon Haukeland og Tore Vollans «Mannen som elsket Haugesund» (2004), Hisham Zamans «Bawke» (2006) og Mona Friis Bertheussens «Velkommen til Norge» (2008).