— Jeg ser det er noen på min alder som blir borte etter hvert. Hva gjør de nå? Har de sluttet? Har de ikke trøkket lenger? Jeg synes det er minst like moro nå, sier 75 år gamle Helge Røed, som nå stiller ut på Agder Kunstsenter.

Røed debuterte med separatutstillinger ved Holst Halvorsens Kunsthandel i Oslo og Moss Kunstforening i 1964, og feirer sitt 50. år som kunstner inneværende år. Gjennom årene har det blitt utallige utstillinger, de fleste faktisk i utlandet. Røed har blant annet presentert sine kunstverk i Belgia, Russland, Finland, Italia og Tyskland.

En god samtale

— Helge har et behov for å uttrykke seg visuelt. Og han har en dialog med bildene i prosessen. For ham er bildene som en god samtale, slik andre har med venner, sier Randi Thommessen, vikarierende daglig leder ved Agder Kunstsenter.

Den aldrende, men fortsatt like aktive kunstneren, stiller ut ni abstrakte verk på Agder Kunstsenter. Åtte av dem er laget i løpet av 2013 og 2014.

Helge Røed på Agder Kunstsenter, under åpningen av hans separatutstilling der. Til venstre Yrene Myran, til høyre Nina Bjørkendal. Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg håper verkene oppleves som en helhet. Men jeg vil ikke fortelle publikum en tydelig sak, jeg vil ikke binde folk opp i en idé. De skal se bildene mine, og tenke hvorfor og hva og begynne å fabulere. Det er derfor jeg bruker åpne titler. Noen kan passe, noen kan gjøre det vanskeligere, sier Røed og smiler.

— Men de må ha tittel. Bilder uten tittel ergrer publikum, legger han til.

Intet budskap

75- åringen har helt fra han startet som kunstner kjørt sin egen stil, og ikke brydd seg om trender og tendenser. I tillegg til malerier, har han også uttrykt seg i form av tegninger, skulpturer og land art.

— Hvor henter du inspirasjon?

— Kort og godt på atelieret hjemme. Jeg blar litt i bøker, men jeg legger meg ikke opp i hva andre gjør. Jeg er bare meg selv. Er man seriøs, så står man for det man jobber med, sier Røed.

Maleren forteller at han kan være i atelieret sitt både morgen, dag, kveld og natt. Og at maleriene blir til etter hvert.

— Det første jeg gjør, er å sette inn en farge. Den gjør at jeg får lyst til å sette inn en annen form og en annen farge. Når jeg har bestemt meg for størrelser og farger, så utvikler det seg. Men uten at noe er bestemt på forhånd. Og jeg har ikke noe budskap med arbeidet mitt, legger han til.

Står til påske

Et tjuetalls publikummere var samlet da tidligere SKMU- direktør Svein Thorud åpnet utstillingen fredag kveld. Utstillingen blir stående på Agder Kunstsenter til 13. april.

— Helge er veldig energisk. Han tilhører en annen generasjon kunstnere enn de jeg har jobbet med tidligere, og har valgt å gå sin egen retning. Det er fint å bli kjent med nye kunstnere, og det er godt når vi finner tonen og vil det samme med utstillingen, sier Thommessen.

— Jeg har vært i Kristiansand noen ganger tidligere og kjenner til stedet her. Jeg vet hva Randi har gjort av utstillinger i Oslo, og visste at jeg gikk til noe seriøst her, sier Røed.