— Vi har valgt å trekke scenen tett opp mot publikum. Og selv om vi er her inne i teatersalen, så blir det en form for intimteater. Det er et eksperiment, og det er spennende for oss, sier Ingrid Forthun.

Teatersjefen har tatt regien selv på det som er en av Kildens storsatsinger denne vinteren. "Edderkoppkvinnens kyss" av eksisargentineren Manuel Puig handler om to forfulgte menn, som i et brutalt regime havner på samme fengselscelle. Jørn-Bjørn Fuller-Gee spiller den transseksuelle Molina, mens Even Rasmussen tolker marxisten Valentin.

Et sterkt møte

— Det er to veldig forskjellige menn, som utfyller hverandre. De utvikler et forhold til hverandre, og deres møte forandrer dem begge, sier Forthun.- Det er lærerikt å spille en så sterk og dedikert mann. Han er kompromissløs, og tar ansvar for samfunnet. Jeg er ikke så sterk selv, og skulle ønske jeg var mer dedikert, og ikke så selvsentrert, sier Rasmussen.

— Min karakter er opptatt av det som er positivt, vakkert og gøy, og av ekte kjærlighet. Det er en slags flukt fra virkeligheten, sier Fuller-Gee, som gleder seg til å spille tett på publikum.

— Jeg er så glad for at vi har gjort det slik. Hovedscenen har blitt borte, og vi opplever mer å spille sammen med publikum, sier skuespilleren.

Transseksuelle Molina (Jørn-Bjørn Fuller-Gee, t.v.) og marxisten Valentin (Even Rasmussen) er hovedpersonene i Manuel Puigs "Edderkoppkvinnens kyss". Foto: Reidar Kollstad

En kultklassiker

Puigs roman ble møtt med blandede kritikker da den kom i 1976. Filmversjonen, som kom i 1985, ble bedre mottatt, og fikk hele fire Oscar-nominasjoner. William Hurt, som spilte Molina, fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle. Forthun definerer filmen som en kultklassiker, og ønsket derfor å sette den opp i Kilden.

— Jeg har alltid likt substansielle historier. Varme og humanistiske historier om det å være menneske. Jeg har ikke sett "Edderkoppkvinnens kyss" som teater, men har sett filmen. Jeg liker klassikere, for de innehar kvaliteter som er gyldige til evig tid, sier teatersjefen.

Ingrid Forthun er fornøyd med prøvetiden på "Edderkoppkvinnens kyss". - Da åpner man lag for lag, gjennom det vi sier til hverandre og det vi vil med hverandre, sier regissøren og teatersjefen. Foto: Reidar Kollstad

— Hvilke forventninger har du?- Jeg har alltid store forventninger. Det er like spennende hver gang. Hver forestilling er et møte mellom scene og sal, og hver kveld blir aldri lik en annen. En forestilling er ikke fiksert, slik som filmen. "Ekte kjærlighet", som gikk i intimsalen og som også var en sterk historie, solgte 3000 billetter, sier Forthun.

Tre uker

"Edderkoppkvinnens kyss" settes opp 14 ganger i teatersalen, med plass til drøyt 600 publikummere hver kveld. Foreløpig er snaue 1000 billetter solgt eller reservert.

— Vi har en kort spilletid på kun tre uker, så folk må benytte seg av muligheten om de ønsker å se stykket, sier teatersjefen.

- Vi er to personer som har hovedansvaret. Vi er motoren i stykket. Vi kommer oss ikke unna, sier Even Rasmussen (t.h.) om utfordringen med å bare være to på scenen. Til venstre skuespillerkollega Jørn-Bjørn Fuller-Gee. Foto: Reidar Kollstad

— Publikum bør kommer fordi dette er en spennende og interessant historie. Det handler om to vidt forskjellige mennesker, og om hvordan de takler presset og det å overleve. De får en viss forståelse for hverandre, og kan lære noe av hverandre. De har sine styrker og svakheter, og utfyller hverandre. De blir helere mennesker når de skilles, sier Rasmussen.

— Det er så vakkert. Jeg synes det er en av de vakreste historiene som finnes, legger kollega Fuller-Gee til.