KRISTIANSAND: Innvandringsminister Sylvi Listhaug er booket til Protestfestivalen 10. september. Utgangspunktet for besøket er festivalens hovedarrangement «Fra kontroversiell til politisk korrekt?». Her skal fem medieomtalte og kontroversielle personer snakke om egne erfaringer rundt tematikken.

Debatt

Festivalsjef Svein Inge Olsen sier til Fædrelandsvennen at han tror programposten vil skape debatt.

Sjef for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen, gleder seg til årets runde. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er sikkert flere enn meg som har undret på hvordan utskjelte personer kan bli stuerene over tid. Hvorfor er det blitt slik? Og hvem passer vel bedre å få inn i denne debatten enn Sylvi Listhaug? Dette kommer til å skape debatt og sterke meninger blant folk, sier Olsen.I tillegg til Listhaug, er også Arendals-forfatteren Hege Storhaug, Fritt Ord-vinner Nina Karin Monsen og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk booket til programposten for å holde hver sin tale. Ideen til arrangementet oppstod da Olsen leste kronikken «De nye politisk korrekte», skrevet av Vårt Land-redaktør Berit Aalborg.

— Et interessant fenomen er blitt tydeligere den siste­ tiden: Diskusjonen og om hvem som har makt og hvem som er ukorrekt, eller kanskje til og med «offer», i den norske offentlighet, skriver Aalborg i kronikken, som ble publisert i februar.

Kontroversiell

Fjorårets vinner av prisen Fritt Ords honnør, Vebjørn Selbekk, ble landskjent i 2006 da han som sjefredaktør for Magazinet trykket Jyllands-Postens karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed.

— Selbekk er et eksempel på en som har gått fra å være veldig en upopulær kristenkonservativ, til å bli en respektert person som har en høy stjerne i landet. Nå reiser han Norge rundt og holder foredrag om blant annet terror og flyktninger. Han passer perfekt inn i denne rekka, sier Olsen om bookingen.

Etter talene skal det føres en debattsamtale av den svensk-norske journalisten og radiopersonligheten Madeleine Cederström, som selv har vært i hardt vær da hun fikk sparken fra P4 etter kontroversielle uttalelser om norsk asylpolitikk.

Tribute

Hele programmet til årets festival, som går av stabelen 5. til 11. september, vil bli avslørt på Håndverkeren 24. juni. Det vil feires med en massiv hyllest til countrylegenden Kris Kristofferson, kjent fra gruppa The Highwaymen, hvor også Johnny Cash var med. 14 kulturpersonligheter fra Norge vil kåsere og snakke om hver sin låt fra Kristoffersons lange karriere.

— Vi har fått med oss blant andre Petter Nome, Unni Askeland og Anders Heger. Dette blir en helaften, forteller Olsen.

Olsen har også hentet inn musikkanmelder i VG, Stein Østbø, som tidligere har totalslaktet tribute-albumet «Falne Engler - Kris Kristofferson på norsk», hvor Olsen selv bidro.

— Det er jo spennende å få med en som rett og slett ødela for vår forrige hyllest. Det er i festivalens ånd å inkludere alle meninger, avslutter Olsen.