Her har vandringen akkurat startet. Fremst i bildet er vogna med høyttaler, som dras rundt hele julespillet for at publikum skal høre godt. I bakgrunnen ses Lyngdal kirke. Foto: Kjetil Samuelsen
Engelen Gabriel kommer til jomfru Maria, med budskapet om at hun skal føde Guds sønn. Foto: Kjetil Samuelsen
Her får Josef (Stian Mersland) høre at hans Maria venter barn. Foto: Kjetil Samuelsen
Pilegrimsvandringen spør her om tillatelse til å gå inn gjennom byporten til Betlehem. Foto: Kjetil Samuelsen
Her leser keiser Augustus sine utsendinger opp befalingen om at alle skal innskrives i manntall. Foto: Kjetil Samuelsen
Her får pottemakeren Jakob (Einar Foss Kvavik) og hans bror Johannes (Henning Persson) øye på Maria og Josef som er på vei til stallen. Foto: Kjetil Samuelsen
Englekoret synger for gjeterne på betlehemsmarkene. Foto: Kjetil Samuelsen

— Hovedgrunnen til at vi gjør dette, er at vi ønsker å ta jula tilbake. Det er dette den kristne julen er bygget på. Her er det nissefritt, sier Foss Kvavik og smiler.

Det er lørdag ettermiddag. Det nærmer seg den første av tre julevandringer for kvelden. Folk samles i og utenfor Lyngdal Misjonskirke, som står bak prosjektet. «Veien til Betlehem» har trukket tusenvis til Lyngdal de siste årene. Det hele startet i romjula 2006. — Jeg gikk en tur alene på dette området tredje juledag, og da så jeg denne julevandringen for meg. Neste dag kjøpte jeg 100 fakler, som et løfte til meg selv om at dette skulle bli noe av, forteller Foss Kvavik.

- Større enn jeg tenkte

Og det har det i høyeste grad blitt. Julevandringen har siden første forestilling i 2007 utviklet seg til et julespill som er kjent langt utover Lyngdals grenser.

Einar Foss Kvavik er mannen bak julespillet. Her fra den første scenen, hvor julevandringen starter. Foss Kvavik spiller pottemakeren Jakob, mens Heidi Åmland spiller Jakobs kone Miriam. Foto: Kjetil Samuelsen

— Prosjektet har blitt større enn jeg tenkte. Det har vokst i antall deltakere og i kunstnerisk uttrykk. Det første året var det nærmest bare en stol på et jorde, men englene glitret like fint da. De siste tre-fire årene har vi hatt den kvaliteten vi ønsker å ha, sier initiativtakeren.

Se bildeserie fra vandringen øverst i saken!

Vi har ikke lest Bibelen, men hoppet inn i Bibelen.

Markus Stordal (7)

Vandringen begynner ved Misjonskirka, går forbi Lyngdal kirke og utover på Presteneset. Idet de drøyt 170 publikummerne treffer Foss Kvavik som pottemakeren Jakob starter julespillet. Gjennom en pilegrimsvandring fordelt på 14 scener møter vi blant annet Maria, engelen Gabriel, Josef, kong Herodes, de tre vise menn, gjeterne på betlehemsmarkene og Jesusbarnet i krybben.

— Bibelhistorien rokker vi ikke ved, men vi har lagt til Jakobs rolle. Vi møter også hans kone Miriam, hans bror Johannes og Herodes' datter. Det skjer ting som ikke er stadfestet i Bibelen, men vi har lagt det til for å krydre historien, sier Foss Kvavik.

13 forestillinger

Prosjektet har blitt større enn jeg tenkte.

Einar Foss Kvavik

I år har hele forsamlingen i Misjonskirken, og vel så det, vært engasjert i julespillet. 250 deltakere mellom 9 og 82 år har bidratt til årets 13 forestillinger. 2000 publikummere har det blitt i år, og totalt har 13.000 mennesker sett julespillet.

— Vi har truffet noe. Det er masse barn med, men likevel er det helt stille. Hvis barn kjeder seg, så bråker de. Det blir av og til noen trøtte bein, men vi kommer alltid fram til Betlehem, sier mannen bak ideen.

"Veien til Betlehem" består av 14 ulike scener, som alle spilles på jordene på Presteneset i Lyngdal. Det er satt en maksgrense på omlag 170 publikummere, slik at alle skal se godt. Foto: Kjetil Samuelsen

Hjelper barnehjemsbarn

Det meste av arbeidet bak julespillet gjøres på dugnad. Kulissene er hjemmelagd, kostymene er selvsydd og de får gratis ved av en lokal bonde. Lys— og lydanlegg koster litt, men billettinntekter, samt julemarked og kafé, gir et pent overskudd til menigheten. Noe går til eget ungdomsarbeid, men det meste gis bort, i god juleånd.

Her er det nissefritt.

Einar Foss Kvavik

— Vi håper å kunne gi mellom 200.000 og 250.000 kroner til barnehjemsbarn i Romania. Men et overskudd er bonus. Julens budskap er det viktigste, sier Foss Kvavik.

— Målet med julevandringen er å våge å være til stede. Vi har fokus på hva julen handler om, sier Jim Foss, pastor i Lyngdal Misjonskirke.

- Har vært i en tidsmaskin

Her ser pottemakeren Jakob (Einar Foss Kvavik) og hans bror Johannes (Henning Persson) at de tre vise menn (Arne Skruve, Markus Kvavik og Javier Feliu) er på vei til Herodes for å spørre om han vet hvor den nye kongen er født. Foto: Kjetil Samuelsen

Byremo barnekor kjøpte hele forestillingen lørdag ettermiddag, etter å ha fått en testamentarisk gave fra en dame som satte stor pris på barnekoret. Både store og små var imponert.

— Dette var kjempebra. Hele historien er jo fantastisk. Markus på sju sa «vi har ikke lest Bibelen, men hoppet inn i Bibelen». Han mente vi hadde vært i en tidsmaskin, sier Henrik og Trine Stordal som hadde med barna Markus (7), Adrian (4) og Elvira (2).

— Det var litt kaldt, men veldig gøy. Vi har om julespillet i mange år, men aldri visst helt hva det var, sier Anita Ro og barna Ida (9) og Isak (7) Gulbrandsen.

Målet med julevandringen er å våge å være til stede.

Jim Foss, pastor

— De har gjort budskapet veldig levende med kulisser, engler og musikk. Og området de spiller på var større enn forventet, sier Bodil Verdal, leder av barnekoret.

Kjell Roald og Elise Naglestad hadde trolig med lørdagens yngste publikummer. Lille Levi på sju uker ble trillet rundt på jordene på Presteneset i barnevogn.

— Vi hadde hørt fra andre at julespillet var bra, og det svarte absolutt til forventningene, sier de to.

Se bildeserie fra vandringen øverst i saken!