KRISTIANSAND: — Jeg er så fornøyd med denne låten at jeg vil at flest mulig skal høre den, sier Tom Hugo Hermansen.

Låten han snakker om heter "Det er du", og er Tom Hugos bidrag til årets Melodi Grand Prix. Førstkommende lørdag deltar han i sesongens første delfinale i Steinkjer.

Kristiansanderen har hittil skrevet på engelsk, så da det snek seg fram en låt på norsk visste han ikke helt hva han skulle gjøre med den.

— Den var annerledes enn resten av plata jeg holdt på med, og dessuten på norsk, så jeg hadde ingen plan for den. Før jeg innså at jeg kunne sende den til Grand Prix, forteller han.

Stuerent

Tom Hugo albumdebuterte i 2012 med plata "Sundry Tales", og fikk mye radiotid med singelen "Open Up Your Eyes". Låtsnekkeren er delvis bosatt i Tyskland, der plateselskapet hans planlegger en ny albumutgivelse i løpet av året. Og Tom Hugo mener MGP bare kan styrke hans renommé som artist.

— For ti år siden var Grand Prix veldig langt fra det jeg syntes var bra, men de siste årene har det tatt seg opp, med bra artister og bra låter. Det er blitt mer stuerent og man tenker kvalitet mer enn tidligere, sier sørlendingen, som ikke ser noen negative aspekter ved å delta i et program som er både elsket og hatet av nordmenn.

— Jeg opplever MGP som en låtskriverkonkurranse, ikke som for eksempel Idol. Dette er en morsom ting på siden av det jeg holder på med i Tyskland, sier han.

Alvorlig

Han forteller at "Det er du" er en litt atypisk GP-låt. Litt mildere og roligere enn mange av de øvrige bidragene de siste årene.

— Den appellerer til de som vil ha en sang de kan høre mer på. Det viktigste for meg er å lage en låt som beveger folk, noe som når inn til dem, sier Tom Hugo, som har skrevet en alvorlig tekst om et tema han ikke har streifet innom så ofte før.

— Det er en ektefølt låt, en alvorlig sang om kjærlighet. Det er ikke akkurat et nytt tema, men det er nok første gang jeg har skrevet rett fra levra på den måten.

— Og det gjør du på norsk?

— Ja, og man gjør seg veldig sårbar da. Det er enklere å forkle ting på engelsk. Men jeg føler jeg har styrt unna de verste klisjeene, sier GP-debutanten, og forteller at han håper å gi ut en EP med flere sanger på norsk i løpet av året.

— Musikken blir litt annerledes når jeg skriver på norsk. Det blir mer fokus på teksten og det er viktig at musikken ikke tar for mye av oppmerksomheten, sier han.

Vinnersjanser

Delfinalen i Steinkjer i helga avgjøres av folket. Det er ingen fagjury, kun sms- og telefonstemmer teller. Tre av de syv deltagerne går videre. Og Tom Hugo håper naturligvis at sørlendingene skal stemme ham til finalen.

— Jeg tror jeg har vinnersjanser, hvis ikke hadde jeg ikke stilt opp. Vi har gode tradisjoner på Sørlandet når det gjelder å skrive vinnerlåter og jeg håper å kunne vekke lokalpatriotismen med litt GP-stemning, sier kristiansanderen.