— Det er veldig sterkt, sier Jan-Erik Mæland som går under artistnavnet Gino, og som driver G'Bless Records i Kristiansand.

- Ikke gjør det

Han tar en slurk kaffe på Lauras og snakker om sin nye musikkvideo, «Frykt Ikke,» som han har laget sammen med Roger Åsen, Martin Wikstøl, Input Media og Liveproductions. I videoen ser man en kvinne som prøver å begå selvmord.

— Budskapet er: Ikke gjør det. Noen elsker deg. Velg livet, sier Mæland.

Roger Åsen har slitt med rusproblemer i flere år. Han vil hjelpe mennesker som sliter med selvmordstanker. Foto: Torstein Øen

Musikkompanjongen Roger Åsen har slitt med rus i flere år, og dro tidligere i år til Mo i Rana for å bli kvitt avhengigheten. Han skjønte at han måtte forandre livet sitt da han holdt på å dø av en overdose. Derfor kan han ikke treffe Fædrelandsvennen til intervju. Han kommer først tilbake til byen om en måned når resten av plata, «Et Preget Sinn 2» slippes.

Sårbar

Over telefon forteller han at han går på skole og har det mye bedre. Han ser positivt på fremtiden. Livsgnisten er tilbake.

— Det er mange i Norge som har det veldig tøft, og jeg har selv følt på mange ting. Musikkvideoen er visuelt sterk, men vi vil fortelle at det er håp for de håpløse. Både jeg og Gino brenner for folk som har det vanskelig, forteller han.

- Føler du deg sårbar når du er så åpen?

— Ja, litt, men jeg er sikker på at sannheten vinner mennesker.

Tøff oppvekst

Mæland er enig. Han mener at det hjelper å sette ord på ting.

Jan-Erik Mæland som går under artistnavnet Gino har laget musikkvideo om selvmord sammen med Roger Åsen. Martin Wikstøl er også medvirkende på låta. Foto: Eva Myklebust

— Selv om vi er troende, så har også vi våre kamper, men vi har ingenting å tape på å være ærlige. Jeg håper at vi kan hjelpe noen som er i samme situasjon som vi har vært i.Selv hadde han en tøff oppvekst i Bergen. Moren slet med depresjoner, og det var mye bråk hjemme.

  • Det var ganske mørkt. Jeg savnet å føle meg verdifull. Da jeg ble eldre ble det episoder med kjærlighetssorg som gjorde at jeg følte meg nede. Troen min reddet meg den gangen da jeg ville kjøre ut av veien.

Mæland har ikke vokst opp med tro i hjemmet, men fikk en barnebibel av oldemoren. Da det var bråk hjemme leste han om Samson. Det hjalp.

— Livet mitt forandret seg da jeg flyttet til Kristiansand i 2003 for å gå på bibelskole, forteller Mæland som i dag smiler og har det bra.

- Hvordan tror du folk vil reagere på videoen?

— Noen av scenene vil nok være touchy for noen, men hele sangen er godt ment. Jeg håper at vi kan redde liv.

Utfordrende samarbeid

I videoen er det en tydelig Guds stemme. Mæland tror ikke den vil virke støtende for ikke-troende:

— Jeg tror de vil kjenne at det er noe godt i sangen. Min opplevelse er at vi oftere treffer ikke-troende enn kristne med denne typen låter.I 2011 gav Gino og Roger ut plata «ET Preget Sinn». I desember kommer oppfølgeren, «Et Preget Sinn 2».

Samarbeidet har ikke bare vært lett på grunn av rusproblemene til Åsen.

— Det har vært utfordrende og frustrerende til tider. Det har vært utsettelser og diskusjoner, men når vi kommer sammen og lander på noe, da er det verdt det. Uten Roger så hadde ikke «Et Preget sinn» blitt til.