OSLO: De to norske barne tv-seriene "Elias" og "Gutta Boys" er denne uka nominert til Emmy-priser i New York. Arrangementet går av stabelen 20.november. Regissør og medforfatter av den nominerte TV2-serien "Elias", Espen Fyksen (36) reiser dermed over dammen med et håp om å hente hjem den første norske Emmy-statuetten noensinne.

— Dette var selvfølgelig en helt fantastisk nyhet å få! Jeg ble virkelig overveldet. En Emmy-pris er jo ikke småtterier, sier Fyksen til fvn.no.

Holder internasjonalt nivå

Han har ingen formening om hvor gode vinnersjanser han har, men sier som seg hør og bør at bare det å være nominert er er stort nok i seg selv.

— Jeg har ikke sett de andre bidragene, så jeg vet ikke hvor høyt nivået er, men vårt mål har alltid vært å holde internasjonal kvalitet.

Fyksen forteller at det er et stort team som står bak produksjonen av serien om redningsskøyta Elias og vennene hans. Men som hovedmenn bak animasjons-serien i dag står han selv og Marcus Rodersen, som har med den tekniske regien å gjøre. Disse to, samt produsent Jon M. Jacobsen og Sveinung Golimo fra produksjonsselskapet Filmkameratene skal alle være med for å overvære Emmy-utdelingen i New York 20. november.

Født i Flekkefjord

Fyksen er opprinnelig sørlending, født i Flekkefjord og oppvokst blant annet i Øyslebø. For tiden bor han i Oslo, hvor han jobber med animasjonsserien for TV2. Her fungerer han som ledd i produksjonsselskapet "Filmkameratene".

"Elias" er nominert i kategorien "programmer for barn og unge", sammen med NRK-serien "Gutta Boys". At to norske prosjekter er nominert i tv-mediets svar på Oscar, er sensasjonelt.

— Dette er en håndfast påminnelse om at nivået på norske barne tv-serier er svært høyt, skriver produsentforeningen på sine nettsider.

Vises i åtte land

Tv-serien om Elias vises nå i åtte land. Serien er solgt til TV 4 i Sverige, TV 2 i Danmark, YLE i Finland, Island, Nederland, Polen og Russland. TV 2 har også inngått avtale med Filmkameratene om 13 nye episoder av suksess-serien ”Elias”, pluss en kinofilm om ”Elias og kongeskipet”. Filmen forventes å ha premiere på senvinteren 2007.