I vår har både «Top model USA» og «Designerspirene» vært sendt på TV3. Nå er begge programmene avsluttet for denne sesongen og dommen er klar:

Nordmenn vil heller se Tyra Banks og hennes amerikanske realityshow enn Vendela Kirseboms jakt på Norges neste store motedesigner.

Ikke bekymret

«Top model USA» har vært sendt i sju omganger på TV3 og har et samlet snitt på 99.000 seere, mens siste sesong ble sett av 91.000. Kanalens store egenproduksjon denne våren, «Designerspirene», klarte ikke å hamle opp med frøken Tyra og ligger dermed under med 83.000 foran skjermen.

— Generelt sett fra vår side er tallene veldig jevne, mener Glenn Støldal, informasjonssjef i TV3. — Vi er ikke bekymret fordi en innkjøpt serie har flere seere enn noe vi selv står bak, fortsetter han.

Støldal presiserer at de totale seervanene til det norske publikum har gått ned og det bærer «Designerspirenes» rating preg av.

Gir jobben videre

Det er Kathrine Sørland som tidligere har ledet den norske «Top model».

Nå skal hun imidlertid lage mote- og dekormagasiner for samme kanal og gir dermed modellpinnen videre til Vendela Kirsebom.

119.000 har tidligere fulgt den norske modelljakten og dermed har TV3s egen versjon gjort det bedre enn den amerikanske utgaven. Men tror Støldal trenden kommer til å fortsette?

— Det er for tidlig å spå hvordan det vil gå med «Top model» til høsten. Vi vet verken hva de andre kanalene stiller med og hvordan totalseeinga vil forløpe seg.

Det vurderes for tiden om det vil bli en oppfølgersesong med «Designerspirene».

Åtte egne til høsten

TV3 er fremdeles den store realitykanalen, hvor seks av de ti mest sette programmene i vår kommer under virkelighetstv-kategorien.

Sju av topp 10-seriene er amerikanske og det er bare så vidt «Singel i byen» henger med på en tiendeplass med 64.000 seere.

På toppen av lista ligger «Charterfeber» med 138.000 tilhørere, men det ble kun sendt tre episoder av denne serien i 2007. «Charterfeber» kommer også tilbake på skjermen til høsten, samt «Robinsonekspedisjonen» og programmet som leter etter den rette for Tor Milde.

Totalt serverer TV3 åtte egenproduksjoner etter sommeren, mot tre i vår.