Fire uker på kino, 15.101 solgte billetter. Det går ikke veien for «5 løgner».

— Folk er blitt rene konsumenter, de vil bare ha underholdning. Ja, det finnes kloke folk, men det er mange idioter også, sier Krutzkoff Jacobsen.

Vil si noe

Med «5 løgner» har han forsøkt å gi et samtidsbilde av det norske samfunnet, med underholdende trekk. Filmen forteller historien til fem personer, og deres livsløgner. Pia Tjelta fra Stavanger spiller ukrainsk postordrebrud. Jon Skolmen spiller mannen som vil kjøpe Tjelta.

— Jeg får betalt av staten for å være en stemme i samfunnet. Da vil jeg nå ut til et bredt publikum, og jeg vil si noe med filmene mine. Men det går visst ikke.

Regissøren mener den norske folkekulturen har kollapset.

— Vi hadde en levende og fin folkekultur. Regissører kunne lage folkelige filmer med «edge». Jeg nevner Mona Hoels «Når nettene blir lange» og Vam og Vennerød-filmene. Nei, jeg er veldig skuffet over folket. Det er bare eliten som vil ha de seriøse filmene, sier Krutzkoff Jacobsen.

Slaktet og roset

Filmen fikk svært blandede kritikker etter premieren 17. august. Stavanger Aftenblad og VG slaktet den, Adresseavisen og Dagbladet ga treere. TV2 ga sekser og Vårt Land og Klassekampen var også fornøyde.

VG ga all honnør til regissøren for å ha en dyp ambisjon om en avansert filmfortelling om eksistensielt utilslørte livsproblemer, men mente filmen aldri holdt hva den lover.

— VG og Dagbladet forsøkte å ta livet av filmen. Jeg vil ikke kritisere anmelderne, men uten dem hadde nok besøkstallet vært oppe i 20.000-30.000. - Veldig, veldig trist

Nå er Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen lei seg.

— Jeg ville lage en liten perle av en film, enkel og rufsete. Det er veldig, veldig trist at så få ville se filmen. Jeg taper penger, men det verste er at dette er en avvisning fra publikum. Det ligger som en skygge over alt nå. Nei, jeg får vel holde meg til elitefilmer i framtiden.

Lene Løken, direktør i organisasjonen Film&Kino, sier til NRK at filmen «har en vanskelig struktur» og er «ganske spesiell». Regissør Krutzkoff Jacobsen vil ikke gå med på at filmen rett og slett ikke er god nok.

— Jeg skulle gjerne gjort mye annerledes. Men det var ikke noe mål at den skulle bli et kunstnerisk mesterverk, filmen er følelsesmessig på plass.

Mer om filmen og se trailer hos Filmweb

Fakta om Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen

Innførte trashfilmen til Norge

Laget seriene «De fem elendige» og «Entartede kunst fra Norway».

Han ble gjennom dette landets mest profilerte undergrunnsfilmskaper

Har undervist i dramaturgi og filmmanusskriving

Arbeidet som journalist i NRK i sju år

Vært regielev på Oslo Nye Teater