KRISTIANSAND: — Plutselig var det en bom over veien oppe ved Vennesla! Det var mørkt, og jeg bråbremset. Akkurat da holdt jeg på å ta en slurk av colaflaska. Dermed brakk jeg tanna, sier Jørgen Skauge og peker. Og ganske riktig: Ett av de bergenske fjell i munnen viser tydelige spor av reparasjon.

Skauge fikk en hard start på oppholdet i Kristiansand, da han høsten 2002 kjørte over fjellet i en gammel Mazda, for å søke spenning i sørlandsbyen.

— Jeg ville ha litt forandring. Jeg ville ikke ha det så trygt. Jeg bodde i kollektiv, og det vi gjorde var å se fotball, spille poker, spise chips med rømmedip og gå på Hulen. Jeg visste at jeg før eller siden måtte flytte fra Bergen, så jeg tenkte at jeg like godt kunne ta et par års økonomistudier i Kristiansand, sier bergenseren.

Latino look

Sittende ved kafébordet ser han ut som alt annet enn en pengeteller. Med sine mørke krøller og skurkeskjegg hadde nok Skauge passet bedre i rollen som Fidel Castros nestkommanderende enn som blåruss. Da han var på tur i Latin-Amerika for tre år siden trodde de fleste at han var en innfødt.

Lite ante han da at han hadde en fremtid som El Commandante for Quarts bandbooking. Jobben er ifølge Jørgen Skauge helt OK.

— Jeg har det drita gøy hver dag. Tidligere pleide jeg å si at yrkeslivet er oppskrytt, sier han.

Det var som styremedlem og ildsjel på Hulen i 2001 han begynte å legge grunnlaget for det som har brakt ham dit han er nå. To år som varastyremedlem i Norsk Rockforbund og tre og et halvt år som bookingansvarlig på Østsia har også hjulpet. Skauge har også drevet sitt eget bookingfirma, i tillegg til at han har vært aktiv i arrangørforeningen Trash Pop. Nå er han arrangementsansvarlig på Samsen, samtidig som han er musikksjef hos Quart. Rekk opp hånda de som tror han har hatt tid til å fullføre noen utdanning på HiA!

— Denne verdenen er mye mer interessant enn regnskapsverdenen, smiler han bredt.

Svovelsump

Det mener han, selv om kulturminister Trond Giske denne uka bekreftet at han følger Quartbookingen med strengt blikk. Etter at Toffen forsvant, må festivalen bevise at den fortsatt fortjener ledertrøya i kampen om å bli knutepunktinstitusjon.

Dersom Giske synes bookingen er satt og treig kan Quart miste en mulig fast plass på statsbudsjettet.

Dersom kulturministeren applauderer, kan det derimot bety 2,5 millioner kroner årlig i frisk kapital og slutt på den økonomiske svovelsumpen Quart har vasset i siden starten.

Et sånt press kunne gjort de fleste søvnløs, men Skauge hevder at han sover godt.

— Vi skal ha de største, de beste og de neste artistene, pleier han å si bergensk selvsikkert, når media spør om han er bekymret.

Tyggegummipop

Forrige uke skrev Fædrelandsvennen og VG at Skauge, ifølge sikre kilder, har lagt inn bud på Kylie Minogue. Kylie er riktignok en stor artist, men "progressiv" er et ord som passer dårlig på den australske dronningen av rosa tyggegummipop.

— Hadde du foretrukket at det hadde vært et annet navn enn Kylie som lekket ut først?

— Jeg har merket at folk tror veldig på det som står i avisen. Det har kommet ganske krasse uttalelser på bakgrunn av et rykte. Rådet til folk må være å ikke tro på annet enn det som står på hjemmesidene til Quart, sier Skauge. Hittil har han nektet å bekrefte eller avkrefte enhver teori om hvilke artister han jobber for å få til Quart.

— Jeg har en liste over dem jeg ønsker meg. Blant de aller største navnene er det bare 5- 10 som er aktuelle, sier musikksjefen.

Tekst-tv

Skauge visste at det ville bli et "rotterace" i avisene da bomben om Toffens avgang eksploderte i august.

— Jeg har jo ikke mye nytt å si for hver gang jeg blir intervjuet, sier han. Skauge er allerede litt lei av å være i media, selv om han fikk et kick da han ble sitert på tekst-tv.

— Da jeg var åtte år diskuterte jeg med kameraten min, Tom, hva som var størst: å komme på tv eller å komme på tekst-tv. Jeg mente det siste. Den gangen var det ikke alle som hadde tekst-tv, og jeg har lest mer på tekst-tv enn i Bergens Tidende opp igjennom, sier han.

Særlig sportsnyhetssidene 201 til 210 på TV2 sliter han mye på når han sitter med fjernkontrollen hjemme på Grim. Oppvokst 300 meter fra stadion til Fyllingen er Skauge temmelig fotballfanatisk.

— Jeg spilte aktivt på Fyllingen fra 1985 til 97, helt til vi kom til eldre junior. På det nivået hadde jeg lite å bidra med, erkjenner han.

Uutholdelig Nå om dagen er han mye mer bekymret for Branns gullsjanser enn for om kulturministeren synes han er flink. I morgen ettermiddag er livet nesten mer spennende enn Skauge setter pris på. Da spilles "seriefinalen" mellom Brann og Rosenborg.

— Da skal jeg sitte sammen med en trønder med chips, dip og øl. Jeg og Vegard (Lefstad Kvam) har avtalt for lenge siden at vi skal se denne kampen sammen. Han er ganske rolig, så jeg tror ikke han kommer til å gni det altfor kraftig inn hvis Brann taper, sier Skauge.

— Hva er viktigst: gull til Brann eller knutepunktstatus til Quart?

— Hm. Knutepunktet kommer jo ikke før tidligst 2008, og det er jo i år Brann kan ta gull. Da kan vi jo få begge deler, prøver han seg.

— Nei-nei. Gull, eller knutepunkt?

— Åh. Jaja. Av hensyn til jobben får jeg vel si knutepunkt.