Se bildeserie fra spillmessen

Med over 200.000 besøkende er Games Convention i den tidligere DDR-byen Leipzig nå verdens største spillmesse. Så stor er faktisk dette teknologiske fesjået at fjorårets Tokyo Game Show bare blir en liten anekdote i sammenligning.

De fem gigantiske messehallene som er forbundet med futuristisk gangbroer, framsto under messens første åpne dag for publikum som selve mekka for spillintereserte fra hele verden. Og det kunne virke som om faktisk hele verden var på besøk, for variasjonen på alder og nasjonal tilhørighet hos de besøkende var langt større her enn under Tokyo Game Show.

Trippel-A

Først og fremst handler Games Convention om spill. Og da i særdeleshet såkalte trippel-A titler. Spill som både produsenter og utviklere har satset millioner på. Spill som best kan sammenlignes med de største filmene fra Hollywood. Og alle med respekt for seg selv innen den stadig voksende spillbransjen var her. Fra storkanoner som Electronic Arts og Microsoft til langt mindre, men desto mer ambisøse navn som Paradox Studios, japanske Square Enix og koreanske NC Soft. Det mest forbausende var kanskje at de som vanligvis slår på stortromma ved slike tilstelninger holdt seg noenlunde i skinnet ( den grad en kan bruke denne betegnelsen på noen som bruker 500 kvadratmeter på spillsoner og PR-materiale da...). Men gigantene Sony, Microsoft og Nintendo var faktisk litt vanskelig å få øye på inne i mølja i messehallene. Det disse hadde av virkelig interessante nyheter ble vist for stengte dører til pressen.

African Cry

Nei, under Games Convention var det først og fremst de nest største som hadde mest å by på. UbiSoft imponerte stort med Far Cry 2. Et spill som dette franske studioet nå viderefører selv etter at skaperne i Crytek nå lager Crysis for EA. Far Cry 2 trår nå ut av den velkjente jungelsettingen og plasserer deg som hovedperson på de afrikanske steppene. Spillet er ennå langt fra ferdig, men det som var å se var imponerende.

Quake of Duty

Også ærverdige Activision så ut til å ha en sikret bestselger med Call of Duty 4. Spillet ser bedre og bedre ut for hver gang vi får en ny titt, og den nylig offentliggjorte lanseringsdatoen den 9 november ser ut til å være slått i sten. Activision kunne også by på en versjon av Enemy Territory: Quake Wars som nå så ut til å være så ferdig som det er mulig å bli. Lansering neste måned i følge selskapet.

EA med gavepakke

EA hadde en usedvanlig raus pakke å by på under messen. Selvsagt kommer det nye titler til både Need for Speed og FIFA. Men bortsett fra de allerede opplest og vedtatte bestselgerne Crysis og Hellgate: London var det Army of Two som imponerte mest. Spillet framstår som en tomannsutgave av Gear of War og spillet ligger nå ann til å bli nok en drager for Microsofts Xbox 360. Barnevennlig messe

En hel messehall var også forbeholdt de aller minste. På flere tusen kvadratmeter var spill myntet på barn og ungdom stilt ut på en oversiktlig måte. Et svært så sympatisk trekk av arrangørene. Ikke minst fordi lys -og lydnivået i de øvrige messehallene til tider var så overveldende at det var umulig å oppholde seg der inne i lengre tid av gangen. I " barnehallen" derimot, var både atmosfæren og støynivået langt mer behageligere. Ikke uvented dominerte Disney Interactive her med en rekke spill tilpasset de fleste plattformer.

Verdens største — også til neste år?

Med det rekordstore antallet besøkende som Games Convention oppnådde i år, er det tvilsomt om arrangørene akter å hvile på sine laurbær. Messe-arrangørene lover allerede nå ett enda større og enda bedre show til neste år. Noe som er fult ut mulig. For Leipziger Messe har lokaler som er perfekt tilpasset en slik begivenhet. For der Makuhari Messe i Tokyo lider under av for dårlige sanitære fasaliteter og en for uoversiktlig struktur i selve messeområdet, er Leipzig et produkt av tysk perfeksjonisme du skal sålede ikke gå mange metrene før du kan lette både på trykket, samt få det noe å spise og drikke. Det eneste som teller til Tokyos del er det yrende folke -og nattelivet. Her i tvillingbyene Leipzig og Halle finnes det knapt et menneske å se etter mørkets frambrudd.