GRIMSTAD: — Det er en spesiell dato for oss. Alt har vært spesielt siden Robert døde, sier Frode Jacobsen, bassist og låtskriver i Madrugada , til fvn.no.

Robert Burås, som var gitarist og låtskriver i bandet, ble funnet død i hjemmet sitt med gitaren i armene den 12. juli 2007. Den 12. juli 2008 går Madrugada på scenen som headlinere på Skral Festival .

— Vi gleder oss til å spille på Skral. Det er en "up and coming" festival, og utifra bildene jeg har sett er det veldig fint der. Vi får bare håpe værgudene er med oss, sier Jacobsen.

- Stolte over å ha Madrugada

Madrugada har foreløpig ikke planlagt hvordan markeringen av dagen vil bli.

— Først og fremst markerer vi den med å spille. Vi kommer garantert til å gjøre noe annerledes på denne konserten, men hva vet jeg ikke. Det får vi tenke mer på når det nærmer seg, sier Jacobsen.

Skral Festival er fornøyde med å ha sikret seg Madrugada i konkurranse med de større festivalene Hove og Quart.

— Vi er stolte over å være eneste festival på Sørlandet som kan headline med Madrugada. De er et fantastisk bra rockeband, sier bookingsjef Stian Tobiassen.

Fullførte plata

Madrugada var nesten i mål med sitt siste album da Burås døde. De to gjenværende medlemmene, Frode Jacobsen og vokalist Sivert Høyem, valgte å fullføre innspillingen, og den selvtitulerte plata "Madrugada" hadde solgt til platina allerede før den ble gitt ut i januar i år.

— Vi hadde jobbet med plata i flere år, og var veldig fornøyde med den. Det vet jeg at Robert også var, så det var viktig for oss å gi den ut, sier Jacobsen.

Han forteller at de hadde nok materiale til å gi ut plata, men at den ikke ble helt som den kunne ha blitt. Noen låter ble tatt bort, men de som kom med, er låter bandet har jobbet med i opptil tre år.

— Det hadde blitt en annerledes plate om Robert fortsatt hadde vært her, men hvordan den ville blitt kan vi bare spekulere i, sier han.

Burås med på alle låtene

Burås sitt gitarspill er å høre gjennom hele Madrugadas nye plate, og i tillegg synger han "Our Time Won´t Live That Long".

— Nå synes jeg det er fint å høre ham synge låten, men i begynnelsen var det vanskelig. Teksten er veldig sterk, og med tanke på det tragiske som skjedde oppleves den enda sterkere. Du ser gjerne ting i et annet lys etter at noen har gått bort, sier Jacobsen.

Låten ville ifølge Jacobsen vært med på plata uansett omstendighetene.

— Jeg pushet Robert til å synge en låt for Madrugada. Det er kult å gjøre noe annerledes, og det hadde vært gøy om vi kunne ha brutt opp konsertene med at Robert trådte frem fra gitaristplassen og tok mikrofonen, sier han.

28. januar i år hadde Madrugada releasekonsert for sin nye plate på Gamle Logen i Oslo. Det var første gang de spilte uten Burås.

- Godt å spille igjen

  • Det var rart at ikke Robert var med, og vi gikk på scenen med blandede følelser. Etter å ha spilt noen låter gikk det greit. Vi fikk god respons fra publikum, og følte at vi samlet oss om musikken. Det var godt å spille igjen, sier Jacobsen.

Etter å ha tatt en måneds pause hver for seg, samlet bandmedlemmene og managementet seg for å diskutere hva de ville gjøre videre.

— Vi bestemte oss for å fortsette å spille. Alle låtene på plata er spilt inn live i studio, og den er ment for å oppleves live. Det er når du opptrer foran et publikum at du får de magiske øyeblikkene, forklarer Jacobsen.

Europaturne

1. mai starter Madrugada sin Europaturné med konsert i Nederland. Alex Kloster Jensen er med som gitarist på turneen, og Cato Salsa bidrar med orgelspill.

— Vi fungerer bra som band. Ingen kan spille gitar som Robert, så vi høres naturlig nok litt annerledes ut enn vi har gjort før. Alex og Cato drar oss i en ny retning, og det er en mer rocka utgave av Madrugada folk nå får se, sier Jacobsen.

Kun planer frem til august

Hva som skjer med Madrugada fremover er foreløpig uvisst.

— Vi har lagt planer om å spille frem til august, men om vi fortsetter etter det vet vi ikke. Det kommer an på hvordan konsertene går, om vi synes det er kult å spille og om vi føler bandet har en fremtid. Akkurat nå føles det veldig bra, og vi er optimistiske. Alle involverte har lyst til å få dette til å funke, sier Jacobsen.

SER FREMOVER: Frode Jacobsen og Sivert Høyem har hatt en vondt tid etter de mistet bandkamerat Robert Burås, men nå ser de positivt på tiden fremover. FOTO: Scanpix. Fakta om Madrugada:

  • Startet i Stokmarknes i 1995

  • Navnet er spansk og betyr morgengry

  • Debuterte med EPen «New depression» i 1999

  • Har mottatt fem Spelemannspriser, og to alarmpriser

  • Har sluppet seks studioalbum

  • Har toppet norske hitlister med fire av fem utgitte plater

  • Toppet de greske platelistene med «The deep end» i 2005

  • Deres siste album «Madrugada» solgte til platina før det ble utgitt

Kilde: Wikipedia