Da Ola Prestgard hos Sandrew Metronome fortalte om planene for dvd-lansering av «Mannen som elsket Yngve» og «Kautokeino-opprøret» august var ambisjonene store.

– Der har vi tro på et sted mellom 80.000 og 100.000 på utsalgsdagen, sa han.

Filmen ble sluppet på dvd 24. september, og tall fra Norsk videogramforening som i dag ble presentert på Release.no viser at den nådde 86.323 solgte enheter.

Nedover

Samlet sett viser imidlertid tallene at trenden er svakere salg av kjøpefilm her i landet. Nedgangen er på 15,5 hittil i år sammenlignet med fjoråret. Tallene fra NVF viser at det er omsatt kjøpeflm for 570,5 millioner kroner hittil i år. Det er det svakeste tallet siden samme tid i 2004, da tallet var 533 millioner norske kroner.

Dvd

Også «Varg Veum: Kvinnen i kjøleskapet» gjorde det skarpt i september med 56.761 solgte eksemplarer. Mest solgt hittil i år er «Lange Flate Ballær 2» med 142.638 eksemplarer. Nå setter bransjen sin lit til at flere av årets største kinosuksesser snart finner veien til dvd. Denne måneden har allerede «Iron Man» gjort det skarpt. Filmen ble sluppet på dvd 1. oktober.

– Salgsmålet på 100.000 er allerede passert. Nå er det nærmere 150.000 eksemplarer i innsalg til norske videoforhandlere, opplyser daglig leder Jon Einar Sivertsen til Release.no.

Han er også godt fornøyd med bluray-salget av «Iron Man». Noen av de filmene de knyttes størst salgsmessige forventninger til resten av året er «Sex and the City: The Movie», «Indiana Jones og Krystallhodeskallenes rike», «The Dark Knight», «Mamma Mia», og «Wall•E».